Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Regionální speciality. Jak připravit štolu nebo kapra na modro?

Jídlo

  7:00
Přemýšlíte, že by to letos chtělo na slavnostním stole nějakou změnu? Místo klasického trojobalu a bramborového salátu se nechte inspirovat regionálními recepty či tradičními staročeskými pokrmy. Zkuste třeba Muziku nebo kapra na modro, recept přináší server Lidovky.cz.

Když vám dojdou nápady, jedlé dárky nezklamou nikdy. Nechte si inspirovat třeba u našich sousedů. foto: Shutterstock

Ze severočeské tabule:

Kapr na zelenině

  • 4 porce kapra
  • hrst hladké mouky
  • sůl, kmín
  • šťáva z jednoho citronu
  • 100 g másla
  • celer, mrkev, cibule, česnek
  • olej
Třeboňský kapr anbe recept pro dívky a paní, které nenavštěvovaly školu základních dívčích znalostí

Kapra pokapte citronem, nechte uležet, osolte, obalte v mouce, mrkev, celer, cibuli a česnek orestujte nakrájené na plátky a kolečka, vložte do pekáče s rybou a máslem, pečte cca 30 minut.

Švestková omáčka

  • cibule
  • stroužek česneku
  • lžíce oleje
  • švestková povidla
  • mletá skořice
  • citronová kůra
  • trocha rumu
  • strouhaný perník

Osmahněte cibuli a česnek, přidejte povidla, skořici, kůru a přelijte půl litrem vody. Povařte, zahustěte perníkem a rumem. Podávejte s plátky uzeného vepřového masa.

Tvarohová štola

  • máslo
  • cukr
  • 2 vejce
  • skořice
  • citrónová kůra
  • rum
  • měkký tvaroh
  • 500 g hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • rozinky, mandle
  • 60 g kandovaného ovoce

Máslo utřete a zašlehejte cukr, vejce, skořici, kůru, rum i tvaroh. Přidejte mouku s práškem do pečiva a ovocem, vytvarujte štolu a pečte zvolna, teplou obalte v cukru.

VÁNOCE NA SERVERU LIDOVKY.CZ

Přečtěte si články:

Vánoce na serveru Lidovky.cz. Přečtěte si všechny články.

Co pro vás chystáme:

  • 5 nej bramborových salátů podle našich nejlepších šéfkuchařů
  • Rychlokurz vánoční etikety. Kdo u svátečního stolu začíná jíst první?
  • Tradiční Vánoce. Houbový kuba od Romana Pauluse

 

Z jihočeské tabule:

Muzika

  • sušené ovoce
  • skořice, badyán, hřebíček, vanilkový lusk
  • citronová kůra
  • lžíce povidel
  • rozinky
  • ořechy
  • perník
  • med
  • rum

V litru vody povařte sušené ovoce, badyán a hřebíček, dřeň z lusku, skořici, trochu kůry a vařte, poté přidejte zbytek ingrediencí, zahustěte perníkem a ochuťte medem a rumem. Do omáčky poté vsypte část sušeného ovoce.

Kapr na modro

  • kapr
  • sůl, ocet,
  • cibule, mrkev, celer
  • petržel
  • citron
  • černý pepř celý, nové koření celé, bobkový list, tymián
  • máslo

Smíchejte litr vody s 50 ml octa, přidejte koření a na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli, osolte, opepřete a 10 minut vařte, naporcovaného kapra osolte a vložte na 20 minut do mírně se vařícího nálevu. Hřbet by mu měl zmodrat, poté jej přelijte máslem a dozdobte zeleninou.

Zlatá rybí polévka

Klasická rybí polévka.
  •  2 kapří hlavy
  • 3 cibule
  • sladká paprika
  • lžíce oleje
  • sůl

Do osolené vody vložte hlavy a přidejte dvě celé cibule i se slupkou. Z uvařených hlav oberte maso a vývar přeceďte. Třetí cibuli zpěňte na másle, zaprašte paprikou, přidejte vývar a maso.

Z východočeské tabule:

Vánoční perníčky

Když vám dojdou nápady, jedlé dárky nezklamou nikdy. Zkuste třeba skořicový...
  • hladká mouka
  • moučkový cukr
  • med
  • máslo
  • 4 vejce
  • kakao
  • skořice, hřebíček, anýz, nové koření

Zpracujte v hladké těsto, nechte odležet. Druhý den vyválejte cca milimetr tlusté pláty, ze kterých vykrajujte tvary. Pečte 10 minut při 180°C, poté ozdobte bílkovou polevou (moučkový cukr s bílkem, škrobovou moučkou a citronovou šťávou umíchejte dohladka).

Z moravské tabule

Jahelník

Nenechte se omezit bezlepkovou dietou, zkuste speciální recepty.
  • jáhly
  • rozdělené vejce
  • cukr
  • skořice
  • rozinky
  • ořechy
  • vlašské ořechy
  • sušené švestky

Jáhly spařte, osolte a vařte ve vodě 20 minut do kaše. Žloutky, cukr, skořici, rozinky, ořechy a sníh z bílků vmíchejte. Do pekáče rozetřete těsto, mezi dvě vrstvy dejte švestky. Pečte při 160°C.

Bonus: Staročeská kuchyně

Masarykovo cukroví

  • vlašské ořechy
  • hladká mouka
  • máslo
  • cukr
  • kakao
  • žloutek

Ořechy na 2 hodiny namočte do vody, poté nahrubo nasekejte. Přidejte ostatní suroviny a zpracujte těsto. Vytvarujte válečky o průměru cca 4 centimetry a nechte v chladu ztuhnout. Krájejte na kolečka a pečte na 180°C. Ještě horké obalujte v cukru.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...