Ve varnách pivovaru Dudák se dnes vaří deset druhů klasických, nefiltrovaných i speciálních piv. Třináctistupňový Král Šumavy s podtitulem vimperský ležák má však nejzajímavější historii.
Poprvé byl uvařen v roce 2008 jako připomínka zrušeného pivovaru v blízkém Vimperku. Vzniká z českého a bavorského sladu smíchaného s žateckým chmelem.
Pivo s 5,5 % alkoholu se po nalití prezentuje nezvykle světlou barvou, dlouho probublává a bublinky mizí v rychle ustupující pěně. Stejně pomíjivý je i pijákův zážitek. Říz s pomalým nástupem se rozkládá nad ostře hořkou chutí. Ta pak ještě chvíli rezonuje v ústech.
Exkurze ve strakonickém pivovaru Dudák sice příliš nepropagují, návštěvníky tu ale vidí rádi. Větším skupinám je sládek ochotný připravit i řízené degustace, jednotlivcům nabídne aspoň zběžnou prohlídku výrobny.