19. dubna 2016 6:28 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Kremrolky či pesto. 5
jednoduchých receptů s chřestem

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Chřestové kremrolky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Chřestové kremrolky | foto: V hlavní roli chřest
Bílý a zelený. Právě se sklízí král jarní zeleniny a začíná tak sezona pravého českého chřestu. Je zdravý, obsahuje velké množství vitamínů a připisují se mu též detoxikační účinky. V kuchyni také jistě oceníte, jak rychle se s ním pracuje. Server Lidovky.cz přináší pět jednoduchých jarních receptů.

Grilovaný chřest s holandskou omáčkou a vejcem

  • 500 g chřestu
  • 250 g anglické slaniny
  • nakrájené na tenké plátky
  • 2 ztracená vejce
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml vody
  • bílý vinný ocet

Na omáčku:

  • 125 g másla
  • šťáva z citrónu
  • 4 žloutky

Na ozdobu: směs bylinek

Chřest oloupeme a srovnáme na stejnou délku. Každý obalíme slaninou a ogrilujeme. Ve vařící vodě s octem vytvoříme měchačkou vír a do něho vklepneme vejce, které necháme klokotat asi 2–3 minuty – uvaříme ztracené vejce. V páře vyšleháme do hutné pěny žloutky, osolíme, opepříme, vmícháme citrónovou šťávu. Máslo rozpustíme a pomalu všleháme do žloutkové pěny. Na talíř dáme ogrilovaný chřest, přelijeme holandskou omáčkou, na kterou položíme ztracené vejce a posypeme bylinkovou směsi.

Grilovaný chřest s holandskou omáčkou

Grilovaný chřest s holandskou omáčkou

Chřestové kremrolky

  • 150 g listového těsta
  • mouka na rozvalování
  • 10 chřestů
  • 1 vejce na potření
  • 2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu

Na dip:

  • 1 zakysaná smetana
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžice olivového oleje
  • hrst bylinek (petržel, pažitka)

Předehřejeme troubu na 200 °C. Listové těsto rozválíme a rozkrájíme na proužky asi 1,5 cm široké a 25 cm dlouhé. Natřeme rozšlehaným vejcem. Očištěný chřest obtočíme těstem jako kremroli. Potřeme vejcem a posypeme nastrouhaným parmezánem. Dáme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut. Ze zakysané smetany, nasekaných bylinek, pepře, soli a olivového oleje umícháme dip. Hotové kremrolky necháme zchladnout a podáváme s bylinkovým dipem.

Alsaský quiche

  • 250 g listového těsta
  • 150 g uzeného bůčku
  • 100 g strouhaného sýra
  • 2 šalotky
  • 350 g chřestu

Na zálivku:

  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

Smetanu vyšleháme se solí, pepřem, oříškem, vejci a žloutky. Chřest oloupeme a nakrájíme na malé kousky, dáme do mísy. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, uzený bůček a strouhaný sýr. Lehce promícháme. Listové těsto vyválíme na 4 mm silný plát, kterým vyložíme vyšší koláčovou formu. Na těsto nasypeme směs nakrájených ingrediencí a zalijeme smetanovou zálivkou. Pečeme asi 45–60 minut v troubě rozehřáté na 175 °C.

Alsaský quiche s chřestem

Bazalkové rizoto

  • 50 g nakrájeného fenyklu
  • 100 g šalotky, nakrájená najemno
  • 30 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 200 g rýže na rizoto (Arborio)
  • 100 ml bílého vína
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 50 g mascarpone
  • 450 g zeleného chřestu

Na ozdobu:

  • 20 g sýra pecorino
  • hrst bazalkových listů

Na máslo dáme podusit nakrájenou šalotku, přidáme nakrájený fenykl, rýži, sůl, pepř a zalijeme vínem a zeleninovým vývarem. Vaříme do změknutí rýže – měla by být „al dente“. Na olivovém oleji lehce a rychle osmahneme nakrájený chřest. Do hotového horkého rizota vmícháme mascarpone. Na konec přidáme chřest a nakrájenou bazalku. Rizoto ozdobíme pecorinem nakrájeným na jemné plátky a bazalkovými lístky.

Chřestové pesto s těstovinami
Bazalkové rizoto

Chřestové pesto s těstovinami

  • 500 g očištěného chřestu
  • 80 g piniových oříšků, orestovaných
  • 100 g parmezánu, 50 g nastrouháme do pesta
  • zbytek na servírování
  • 2 velké stroužky česneku, nahrubo nasekaného
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • 80 ml olivového oleje
  • 500 g těstovin linguine

Vodu na těstoviny osolíme, přivedeme k varu a uvaříme linguine na skus. Zelený chřest můžeme zpracovat syrový, máme-li bílý, oloupaný ho oblanšírujeme. Pár špiček chřestu dáme stranou na ozdobu. Chřest a ostatní ingredience vymixujeme na pesto a vmícháme do uvařených těstovin. Horké linguine sypeme zbylým parmezánem a zdobíme špičkami chřestu, případně bazalkou.

Chřestové recepty pocházejí z kuchařky Mirky van Gils V hlavní roli chřest, kterou vydalo nakladatelství Ikar.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz