28. března 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Kristovo ovoce. Maracuja se
hodí do salátů i dezertů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Maracuja neboli mučenka jedlá | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Maracuja neboli mučenka jedlá | foto: Shutterstock
Maracuja se nejčastěji přidává do džusů, aby zvýraznila chuť, můžete z ní ale udělat i skvělou marmeládu a velmi chutná je syrová. Někomu ale mohou vadit semínka uvnitř plodu. Exotická chuť maracuji vynikne také v ovocných salátech nebo zmrzlinových pohárech.

Plody ovoce připomínají chutí broskve nebo meruňky. Zlatá maracuja má plody větší - dorůstají do velikosti grapefruitu, jsou tedy o něco robustnější než bobule tmavě fialové odrůdy. Ty jsou velké zhruba jako golfový míček.

Seriál o exotickém ovoci


Vyhledávaná je maracuja především kvůli výrazné chuti, která skvěle doplňuje dezerty a zmrzlinové poháry. Hodí se také do ovocných salátů, koktejlů, marmelád i jogurtů. Obsahuje velké množství vitaminů (A, B, C), ale i vápník, sacharidy, železo, vlákninu a riboflavin, který zlepšuje funkce srdce a dalších orgánů. Semínka, která plody maracuji obsahují, při konzumaci nevadí. Po rozkrojení se ovoce většinou vyjídá lžičkou.

Ovoce se pěstuje v tropických a subtropických oblastech. Hojně se vyskytuje na Novém Zélandu nebo v Indii. V Austrálii narazíte častěji na žlutou variantu. Původně maracuja rostla v jižních oblastech Brazílie.

V Česku se maracuje říká mučenka jedlá, složité květy rostliny totiž připomínají trnovou korunu a misionáři přisuzovali květům symboliku ukřižování Krista. Blizny, které má maracuja tři, měly představovat hřeby v rukou a nohou Ježíše, deset okvětních lístků mělo představovat deset apoštolů. Liány pak byly spojovány s bičováním. Anglický název rostliny zní passion food (pašijové ovoce nebo ovoce umučení Krista).

Mučenkový krém s mátovou čokoládou

Nejdříve dáme nabobtnat želatinu do studené vody. Smícháme mučenkový nektar a šťávu z jednoho citronu. Želatinu vylisujeme a prohříváme dokud se zcela nerozpustí, poté ji rozmícháme v ovocné směsi a necháme zchladit. V jiné misce ušleháme smetanu a pomalu ji vmícháme do tuhnoucího ovocného nektaru. Krém naplníme do dezertních formiček a dáme vychladit a ztuhnout do ledničky. Po ztuhnutí formičky pomoříme do horké vody a krém vyklopíme na talířky. Navrchu ozdobíme meduňkou a mátovou čokoládou.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.