Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Krok za krokem: Jak na masopustní koláčky?

Jídlo

  6:01
K období Masopustu neodmyslitelně patří koláčky či vdolečky s povidly a tvarohem. Připravte si letos koláčky sami, nechte se inspirovat.

Masopustní koláčky foto: Martina Mazalová

Masopustní koláčky

  • 500g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g oleje
  • 150 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce majonézy
  • kostka kvasnic

Na náplně a ozdobení budete potřebovat:

  • Drobenka: hrubá mouka, cukr moučka, máslo...zpracovat rukama nebo v robotu na drobné kousíčky. Kolik čeho? Babička říkávala: “ Kolik másla, tolik mouky, tolik cukru“. Pokud chcete drobenku sušší, přidejte trochu více mouky.
  • Tvarohová náplň: tvaroh v alobalu, 1 žloutek, vanilkový cukr, cukr dle chuti, trochu strouhané citronové kůry
  • Povidlová náplň: povidla smíchané s trochou cukru a rumu.

Kvasnice zasypejte lžící krupicového cukru, nalijte trochu vlažného mléka a nechejte vzejít kvásek. Do mísy kuchyňského robotu nasypejte mouku, cukr, žloutky, olej a majonézu, přidejte kvásek a postupně dolévejte mlékem. Pomocí hnětacího háku pak vypracujte těsto a nechejte kynout v míse zakryté igelitovým sáčkem. Po vykynutí těsto vyválejte na podložce.

Koláček pak namočte ve vajíčku a vyválejte v drobence…
Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, tedy asi 15 min.

Díky mastné konzistenci těsta nemusíte při válení těsta tolik podsypávat, těsto by se nemělo lepit. Z vyváleného plátu těsta pak vykrajujte malá kolečka podle toho, jak velké chcete koláčky. Do cukrářských sáčků si přichystejte náplně, kterými budete koláčky plnit. Do středu každého kolečka nastříkejte trochu tvarohové náplně, položte rozinku namočenou rumu a zabalte do tvaru koláčku.

Koláček pak namočte ve vajíčku a vyválejte v drobence. Pokud děláte koláčky také s povidly, udělejte v takto připraveném a naplněném koláčku ještě prstem důlek, který zakápněte povidly a hotový koláček pak obalte v drobence. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, tedy asi 15 min. Ihned po vyjmutí z trouby potřete horkým mlékem.

Ihned po vyjmutí z trouby potřete horkým mlékem.

Recept pro blog KitchenAid.cz vytvořila Martina Mazalová z blogu V kuchyni obyčejné ženy.

Autor:
Témata: cukr, Povidla, těsto