Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Které zmrzliny jsou nejlepší? A na co si dát při výběru pozor?

Jídlo

  15:12
Každé léto vzniká stejná otázka: Jakou zmrzlinu si dát bez zklamání z průmyslové chuti, náhražek, bleskové roztékavosti a krystalků ledu? Poctivě jsme ochutnali velké množství různých zmrzlin a přinášíme vám výběr těch nejlepších.

Malinová zmrzlina. foto: Reprofoto

Detektiv v obchodě
Při výběru balené zmrzliny čtěte pečlivě složení. "Kvalitní zmrzlina neobsahuje žádné rostlinné tuky," upozorňuje Alena Bártová, jednatelka zmrzlinářské společnosti Hájek a Boušová. U ostatních často narazíte na zdraví neprospěšný kokosový a palmový olej a místo mléka, vajec, smetany a ovoce na éčka, barviva a konzervanty. Kvalitní zmrzlinu podle chuti a konzistence poznáte po prvním soustu.

'Uvařte' si zmrzlinu sami

Bazalkový sorbet  Andrey Lechnerové. Až opadnou největší horka, zkuste si připravit zmrzlinu doma. Ve zmrzlinovači je do hodiny hotová. Šéfcukrářka hotelu Clarion a sběratelka medailí z cukrářských soutěží Andrea Lechnerová vám na prozradí, jak na to.

Recept na osvěžující bazalkový sorbet


Americká Häagen Dazs (obzvlášť s makadamovými ořechy a belgickou čokoládou), známá z filmu o Bridget Jonesové, se v ústech rozpouští dlouhých 15 sekund – vyrábí se totiž mícháním, a nikoliv šleháním, a obsahuje pouze 13 % vzduchu. Nezklame ani druhá americká zmrzlina Ben & Jerry’s, smetanová se čtverečky čokolády, kousky muffinů, třešní nebo cookiechipsů. Do všech šesti příchutí vybírají suroviny z fair trade zdrojů, koupíte ji v Bille a v obchodech s delikatesami v Praze a Brně. O poznání méně sladší jsou variace zmrzlin v Marks & Spencer, hladké smetanové s jednou jasně danou chutí – karamelu, čokolády, vanilky, máty...

"Správná zmrzlina má intenzivní chuť, jako když lížete ovoce," říká Jiří Nosál, spolumajitel cukrárny St. Tropez, jehož dědeček dělal vyhlášenou zmrzlinu za první republiky. Takovou chuť nabízejí třeba tzv. superovocné zmrzliny Hájka a Boušové (prodává se kopečková nebo v balení 500 ml). Z 80 % obsahují ovoce – a borůvky vám křupou mezi zuby. Stálicí ovocných sorbetů je švýcarská značka Mövenpick, jejíž mango-maracuja nebo černorybízový sorbet nemají chybu, stejně jako pistáciová, s vlašským ořechem a javorovým sirupem a švýcarskou čokoládou.

Tour de zmrzlina
Koupit si v Praze zmrzlinu do kornoutku je někdy sázka do loterie: ceny jsou podobné jako na italské riviéře, porce poloviční, chuť přinejmenším zvláštní. Poctivou chuť a milou obsluhu si drží Cream and Dream (Melantrichova ulice), ochotně vám namíchají jeden kopeček ze dvou příchutí. Skvělé smetanové se skrývají v podloubí proti orloji a v řecké cukrárně Half and Half na Václavském náměstí. I mezi nanuky najdete poklady – třeba extrasmetanové Magnum Gold, čokoládové Modré z nebe nebo ovocnou klasiku Mrož jahody v čokoládě s kousky jahod.