Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kuchaři soutěžili v porcování lososů, zbytky dostanou medvědi

Česká kuchyně

  8:00
PRAHA - V porcování lososů v sobotu na Václavském náměstí v Praze soutěžili kuchaři při příležitosti svého svátku. Filety mohli ochutnat diváci a zbytky dostanou lední medvědi v zoo. Davy návštěvníků oslav Mezinárodního dne kuchařů a Dne gastronomie a solidarity se ale mohli jedné soutěže i sami zúčastnit. Kdokoli mohl na náměstí přinést vlastnoručně vyrobený dort a pokusit se jím ohromit odbornou porotu.
Losos - ilustrační foto.

Losos - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Gastronomický svátek přilákal do centra metropole hodně lidí. Podle odhadu organizátorů akci stejně jako loni za celý den navštívilo přibližně 20 000 lidí. Mohli sledovat například souboj kuchařských profíků ve filetování lososů. Účastníci soutěže v bílých kuchařských oblecích předváděli své umění na pódiu přímo před zraky diváků. Hodnotila se především rychlost a čistota řezu filetu.

Pochutnají si i lední medvědi
V soutěži ve filetování vyhrál Lukáš Paluska z hotelu Carlsbad Plaza v Karlových Varech. O jeho vítězství rozhodla porota, jejímž členem byl i kuchař roku 2009 a šéfkuchař pražského hotelu Alcron Roman Paulus. Připravené lososové filety poté mohli zájemci za symbolickou cenu ochutnat.

ČTĚTE TAKÉ

Ovšem delikatesu dopřejí organizátoři i ledním medvědům v pražské zoo. "Dostanou totiž ořez z filetů ze soutěže. Kuchaři je zoologické zahradě předají 25. listopadu, v den narozenin pražských ledních medvědů," řekla manažerka Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Zuzana Albrechtová. Medvěd byl i maskotem celé soutěže.

Hlavní cenu hodnotící stánky Česká kuchyně, putovní pohár Mezinárodního dne kuchařů, získala společnost Imoba Sokolovna Průhonice za konfitovanou kachní roládu. Zvláštní cenu pak dostala Stará garda kuchařská, která do soutěže přihlásila polévku podle receptu z roku 1897.

Tak chutná Česká republika
Součástí svátku kuchařů byl také Den českých výrobků a cukrářská soutěž pro veřejnost i profesionály Ochutnejte Českou republiku. Příchozí mohli předložit odborníkům dorty, které upekli, a soutěžit o ceny. Všichni návštěvníci si také mohli nakoupit jídlo u stánků označených logem Tak chutná Česká republika.

Výtěžek z akce bude tradičně věnován na charitativní účely. "Smyslem akce je udělat něco dobrého pro druhé. Kuchař slaví svátek svou prací. Chceme také upozornit na hladovění ve světě," řekla Albrechtová.

Dny gastronomie

První ročník Dnů gastronomie a solidarity se konal na Ovocném trhu, další čtyři na Staroměstském náměstí. Na Václavském náměstí měla letos soutěž premiéru. Mezinárodní den kuchařů jako svátek všech kuchařů slavili poprvé v roce 2005 v Jižní Africe. K jeho vzniku dala podnět myšlenka Billa Gallaghera, prezidenta Světové asociace kuchařů a cukrářů, která nyní sdružuje 97 členských států včetně ČR a přes deset milionů lidí.

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...