Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kulajda či lepenice. To je festival staročeské kuchyně

Jídlo

  7:00
V Plzeňském kraji bude v polovině října první festival staročeské kuchyně, který má mimo jiné za cíl utužit sousedské vztahy ve vsích v regionu. Z akce, která podle organizátorů v Česku zatím nemá obdobu, se má stát tradice.
Kulajda v bochánku - ilustrační foto

Kulajda v bochánku - ilustrační foto foto: Lidovky.cz

"Chceme pozvednout povědomí o staročeské kuchyni, protože v dnešní rychlé době je na kvalitní a tudíž časově náročnější stravování čím dál méně času. A my přece nechceme jíst jen samé fastfoodové blafy plněné éčky," řekla spoluorganizátorka Mirka Kuntzmannová, autorka 19 kuchařských knih a receptářů z Přešticka, kde pořádá každoročně populární soutěž o nejlepší pouťový koláč.

ČTĚTE TAKÉ:

Akce nazvaná C. a k. kuchyně aneb jak vařily naše babičky se bude konat v sobotu 15. října odpoledne v hospodě v Horušanech a pořádá ji místní občanské sdružení. "Chceme přilákat občany sousedních vesnic, přátele i známé, kteří tu mohou strávit pěkné podzimní odpoledne," uvedla Kuntzmanová.

Sbírat se budou originální staročeské recepty

Přihlášená jídla, pokud možno ve staročeském nádobí, musí lidé přinést ho hospody mezi 12:00 a 14:00. Vítězné pokrmy vybere porota deseti kuchařek oblečených v dobových selských oděvech. Návštěvníci mohou ochutnat všechny dodané výtvory.

"Chceme nasbírat další málo známé nebo neznámé recepty," uvedla Kuntzmanová, podle níž se staročeské kuchyni začíná znovu překvapivě věnovat mnoho mladých dívek, a to nejen z venkova. Velmi aktivní jsou díky starostkám kromě Horušan na jihu Plzeňska také v nedaleké Bukové a Řenči.

Šoulet, havířina či boží milosti

Mezi tipy na jídla patří například šišky, placky, kyselo, kulajda, cmunda, kapr na různý způsob, merenda s rozpekem, koblihy, boží milosti, havířina, kuba, šoulet, lívance, lepenice a krajové speciality, jako jsou šumprdlíky, křehkovice a rozmíchánky.

Kobliha

Kuntzmanová téměř dva roky intenzivně sestavovala staročeskou Andělskou kuchařku, ale zatím nemá peníze na její vydání. Veškerá jídla připravila a vyfotila na původním starém nádobí, které si půjčila od lidí i z muzea.

"Chodila jsem po lidech a jako Němcová sbírala pohádky," dodala. V kuchařce je 220 tradičních jídel sedmi kuchyní. Kromě české také slovenská, maďarská, rakouská, polská, židovská a balkánská. "Troufnu si říct, že taková kniha tu ještě nebyla," dodala. Nyní ji chce nabídnout Plzni jako dárek pro rok 2015, kdy se západočeská metropole stane Evropským hlavním městem kultury.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!