Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

‚Dělám si z lesa truhlu na pocity,‘ říká tvůrce autoportrétů Martin Faltejsek

Kultura

  8:54
PRAHA - Je mu teprve 22 let, přesto už svými netypickými autoportréty dokázal oslovit tisíce lidí. První z nich vytvořil Martin Faltejsek ještě ve svých začátcích, nechtěl totiž nikoho otravovat, aby mu šel stát modelem. Dnes se raduje ze své první samostatné výstavy Bdění.

Autoportrét fotografa Martina Faltejska. foto: Martin Faltejsek

Lidovky.cz: Vaše první samostatná výstava se bude skládat z osmnácti autoportrétů. Co Vás na nich baví?
Baví mě ten proces jejich tvorby. Baví mě ta sebeoběť pro dobrou fotku, překonávání vlastních hranic, například když je -5°C a já se běžím fotit do bažiny. Je to o volném sledu myšlenek, hodně o pocitech a asociacích, které prožívám, když bloudím těmi místy. Dělám si z lesa truhlu na pocity.

Martin Faltejsek

Martin Faltejsek se narodil v roce 1993, pochází z Lanškrouna. Za svůj krátký život obdržel již několik cen a nominací včetně prestižního ocenění Czech Press Photo cena Canon Junior Awards. Kromě autoportrétů se věnuje také focení svateb či módy.

Lidovky.cz: Kdy jste se poprvé rozhodl vydat do lesa, do přírody s tím, že vytvoříte autoportrét?
Dávno, úplně v mých začátcích. Já byl hodně samotářský. Nechtěl jsem nikoho otravovat, aby mi šel stát modelem, a tak jsem začal používal sebe. Je to pro mě i osobnější vyjádření vztahu já a příroda, já a moje místa.

Lidovky.cz: Kde sbíráte inspiraci?
Tak nějak všude. Slyším, čtu nebo vidím. Vnímání mám založené hlavně na emocích. Ať už jsem dole nebo nahoře, v každém stavu si najdu něco.

Lidovky.cz: Zajímalo by mě, jak dlouho trvá celý ten proces od samotné myšlenky po konečnou fotografii?
Každá fotka to má jinak. Některé jsou naplánované, některé více spontánní. Záleží, jak se zrovna cítím, či jak se mi chce nebo nechce. Pro mě je důležité dělat si poznámky, z kterých pak eventuálně můžu čerpat různé podněty. Píšu si všechno možné, třeba když na ten nápad momentálně není čas. Pak si to po čase zpětně čtu a vracím se k tomu.

Lidovky.cz: Jak to v těch lesích během focení vypadá?
Jen já, foťák a stativ. Občas i někdo na výpomoc, ale to jen výjimečně. Chodím ven, když prší, je zima nebo jiný nečas, protože v tu dobu nikde nikdo nebývá.

Lidovky.cz: Na co se mohou Vaši fanoušci těšit, postupujete ve stejném či podobném duchu nebo na ně na výstavě čeká nějaké překvapení?
Trochu v jiném duchu. Myslím, že jsem se víc otevřel. Je to přirozenější, bez obalů a slupek. Nechal jsem tentokrát více vyznít ta konkrétní místa.

Autoportrét fotografa Martina Faltejska.
Autoportrét fotografa Martina Faltejska.

Lidovky.cz: Kdybyste měl charakterizovat svůj styl v jednom slově či jedné větě, jak byste ho popsal?
Snažím se být nepřítomný.

Bdění

„Ono, i když to tak celou tu dobu mohlo vypadat, nespal jsem. Tajně jsem unikal. Zpátky do mých lesů, mých řek, mých hor, mých míst,” píše Faltejsek ve své facebookové pozvánce na vernisáž.
Vernisáž výstavy se uskuteční 2. května od 18:30 v prostorách budovy Era svět na Jungmannově náměstí. Autoportréty, které vznikly v posledních dvou letech, budou k vidění až do 27. května.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!