Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Filmový pozdrav z Francie

Kultura

  10:28
PRAHA - Méně doprovodných akcí, ale o to více filmů - takový bude podle organizátorů jubilejní ročník přehlídky francouzské kinematografie. K vidění bude na padesát snímků, převážně novinek.

Persepolis. Přehlídku francouzských filmů zahájí animovaný snímek Marjane Satrapiové oceněný na festivalu v Cannes. foto: Artcam

Promítat se budou od 22. do 28. listopadu v patnácti kinosálech v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a Plzni.

Na diváky čeká dvojnásobek projekcí než v loňském roce, zhruba sto padesát. Směřovat na ně mohou do kinosálů sítě Europa Cinemas (Světozor a Lucerna v Praze, Art v Brně, Kotva v Českých Budějovicích a Centrál v Hradci Králové), Kina 35 ve Francouzském institutu v Praze, a také nově do multikin sítí Palace Cinemas a CineStar.

Diváci vyberou film pro distribuci
O zahájení přehlídky se zítra večer postará animovaný hit Persepolis, který podle svého komiksu natočila Marjane Satrapiová. Energická Íránka zpracovala originálně, s humorem a nadhledem svůj vlastní příběh, kdy jako teenager opustila svou totalitní zemi a žila na vlastní pěst v Evropě. Film už má na kontě Velkou cenu poroty z letošního festivalu v Cannes a bude se ucházet i o oscarovou nominaci.

Program je podle organizátorů šitý na míru českému publiku, na jeho sestavení se také podílela řada českých filmových publicistů. Novinkou letošní přehlídky je cena diváků, o niž se budou ucházet francouzské novinky, které zatím nemají českého distributora. Distribuce divácky nejúspěšnějšího snímku přehlídky pak bude podpořena částkou deset tisíc eur.

Kandidáti na tuto cenu kopírují spektrum francouzské produkce, která je každoročně objemná a žánrově velice pestrá. Těšit se můžeme například na kostýmní životopisný snímek Moliere s Romainem Durisem v titulní roli, psychologický příběh Na někoho čekám s Jean-Pierrem Daroussinem, stejný herec se pak sešel s Danielem Auteuilem v úsměvném snímku Rozhovory s mým zahradníkem. Charismatického Auteuila uvidíme i v komediálně laděném filmu Nejlepší přítel, silné obsazení má i veselohra Ty a já s Marion Cotillardovou a Julií Depardieuovou.

Promítat se bude i novinka režiséra Claudea Millera Tajemství, kterou v Praze uvede sám režisér. Respektovaný francouzský filmař se pak v pátek sejde na FAMU se studenty v rámci projektu On Set with French Cinema, který je již úspěšně zavedený v USA.

Vedle novinek program připomene i úspěšné tituly uplynulé sezony a několik legend francouzského filmu, jako je Jean-Claude Brialy, Philippe Noiret nebo Michel Serrault. Oblíbenému komikovi Pierru Richardovi bude věnovaná celá noc z pátku na sobotu, kdy se v kině Světozor promítne osm Richardových filmů. Na filmové plátno se po letech také vrátí dnes už klasický snímek Luise Bunuela z roku 1972 Nenápadný půvab buržoazie.

Závěrečný večer přehlídky bude patřit premiérovému snímku Mezi nepřáteli, který se věnuje mezi Francouzi nepopulárnímu tématu: válce v Alžírsku. Sugestivní válečné drama, jež odkrývá mnohá tabu, natočil režisér FlorentEmilio Siri s Benoitem Magimelem v hlavní roli. Festival si stále drží sympatické vstupné, které je na všechny snímky pouze 70 korun. Více o přehlídce na www.fff.volny.cz.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...