Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Třeštíková, nebo Renč? Do kin zamíří dva portréty Lídy Baarové

Kultura

  16:55
V lednu vstoupí do kin hned dva filmové projekty věnované slavné osobnosti českých filmových dějin. Herečka s pohnutým osudem Lída Baarová se stala předlohou celovečerního filmu Filipa Renče, který do hlavní role obsadil Ťáňu Pauhofovou. Premiéru bude mít 21. ledna, o dva týdny později než dokument Heleny Třeštíkové nazvaný Zkáza krásou.

Každý z filmů zachycuje jinou etapu hereččina života. Režisér Filip Renč se ve svém příběhu zaměřil na období hereččiny největší slávy a následného pádu. Film začíná v roce 1934, kde je Baarová pozvána do berlínských filmových ateliérů a brzy okouzlí davy fanoušků v celém Německu. Jak její hvězda stoupá, seznámí se s ministrem propagandy Goebbelsem, který propadne jejímu kouzlu a chce se kvůli půvabné herečce všeho vzdát. Hitler však na základě proseb Goebbelsovy manželky rozkáže svému ministrovi, aby ukončil tenro skandální vztah a Baarové je zakázáno hrát v německých filmech, přestože nesmí opustit Říši. Během Křišťálové noci v roce 1938 se jí podaří uprchnout zpět do vlasti, kde natočí ještě několik úspěšných filmů. Po okupaci Československa ale musí před nacisty opět prchat. Když skončí válka, vrací se plná nadějí do Prahy. Zde se však setká jen s výsměchem a ponížením. To pravé peklo ji ale teprve čeká...

Ve filmu si kromě Pauhofové zahrají němečtí herci Karl Markovics jako nacistický ministr propagandy Joseph Goebbels a Gedeon Burkhard jako Gustav Fröhlich, dobový idol německých žen a dívek.
Trailer k filmu Filipe Renče:

Zkáza krásou

Dokumentaristka Helena Třeštíková se s Baarovou setkala v jejím zahraničním exilu na sklonku hereččina života. Natočila otevřenou zpověď kdysi milované a následně zatracované hvězdy na pozadí unikátních materiálů z několika evropských filmových archivů i ukázek slavných rolí Lídy Baarové. Příběh sebedestruktivní lovestory s proporcemi antické tragédie je fatálně spjat s evropskými dějinami a ukazuje mimořádně upřímný portrét ženy, jíž na vrcholu kariéry ležel svět u nohou. O to monumentálnější byl pak její pád do zapomnění a samoty.

Lída Baarová s Helenou Třeštíkovou

„V aktuálně vzedmuté vlně zájmu o Lídu Baarovou může film Zkáza krásou sloužit jako ideální materiál pro ty diváky, kteří se o osudech lidí dozvídají nejraději přímo od nich a jejichž životní příběhy si rádi nechají vyprávět jejich vlastními slovy, “ říká Ivo Andrle z distribuční spoelčnosti Aerofilm, která film uvede do českých kin.

Táňa Pauhofová jako Lída Baarová ve filmu Filipa Renče
Lída Baarová na plakátu.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!