16. prosince 2013 15:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Nejlepší restaurace: La
Degustation Boheme Bourgeoise

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Šneci z Lužických hor a krupicová kaše s bylinkovým máslem a pórkovou pěnou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šneci z Lužických hor a krupicová kaše s bylinkovým máslem a pórkovou pěnou | foto: MAFRA - Tomáš Krist/ Food styling - Michaela Tomišková
V nenápadné, malé, rohové restauraci se složitým, ale slibným názvem La Degustation Boheme Bourgeoise, na rozhraní Haštalské a Rybí uličky na Starém Městě pražském, najdete špičkovou zážitkovou gastronomii.

Restaurace leží přímo naproti populárnímu Lokálu, což je stejně úspěšný, a přitom diametrálně odlišný projekt, za kterým stojí Tomáš Karpíšek a jeho skupina Ambiente.

Oldřich Sachajdák

Od počátku se nejen o kuchyni v La Degustation stará spolumajitel a spolutvůrce tohoto originálního konceptu, šéfkuchař a vynikajícíc kuchařský manažer Oldřich Sahajdák. Loni se stal jedním ze dvou Čechů, kterým přísní hodnotitelé poprvé přidělili žádanou hvězdičku Michelin. Letos ji obhájil, což je podle znalců ještě těžší, než její získání. Nikdo další, kromě jeho šéfkuchařského kolegy v Alcronu, se tím zatím pyšnit nemůže. Komisaři Michelinu už ale pražské podniky právě teď opět navštěvují - a tak uvidíme, jaká bude podle nich úroveň českých podniků v ročence Michelin 2014.

Interiér restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise

Zatím je jasné, že se podnik Oldřicha Sahajdáka drží na špici v hodnocení hostů, kteří se o své dojmy neváhali podělit ani pro ročenku Grand Restaurant. Na stejném stupni - stříbrném - skončilo La Degustation i v hodnocení kulinářských expertů.

Hlavní novinkou, která návštěvníka La Degustation upoutá, je proměna interiéru - i za cenu ztráty několika míst u stolů se otevřel prostor kuchyně. Kontakt s mistry v bílých rondonech je tak ještě intenzívnější a bezprostřednější. Dobře se zde podařilo spojit klenutý historický interiér se supermoderně vybavenou kuchyní. Hosté se tak mohou už dopředu těšit na to, co jim číšníci přinesou na stůl.

ČTĚTE TAKÉ:

Každé jídlo zde má navíc i svůj zvláštní talíř; znalý sommeliér vám k němu nabídne i patřičnou skleničku vína či jiného vhodného nápoje. Velký vyznavač české kuchyně Oldřich Sahajdák, mimo jiné  absolvent prestižních kuchařských kursů C.I.A. (Culinary Institute of America) se svou partou nabízí hostům dvě degustační menu. První je šestichodové, pojmenované totožně s restaurací - Dégustation Boheme Bourgeoise.

Druhé se jmenuje Dégustation du Chef a k šesti základním chodům je v něm přidáno ještě pět dalších. V mezidobí mezi servírováním jednotlivých jídel dostanete občas i „sousto“ navíc, každé pečlivě připravené z lokálních surovin, s proměnami danými sezónou a nabídkou z českých polí, luk, chlévů, pastvin, řek a rybníků. Ostatně i šneci, které jsme tentokrát v La Degustation fotili, pocházejí z Lužických hor.

Šneci z Lužických hor a krupicová kaše s bylinkovým máslem a pórkovou pěnou

Z výše popsaného jsou na první pohled patrné dvě věci. Musíte zde počítat s časem i zážitky srovnatelnými s monstrózním koncertem klasické hudby, při kterém tři hodinky utečou jako voda. A za vrcholné zážitky se pochopitelně platí.

Při první návštěvě vás možná zaskočí velikost, respektive malinkatost porcí, předkládaných na mističkách, talířích, destičkách či jiných podložkách. Jídlo je totiž třeba pečlivě ochutnávat po malinkých soustech. Jenom tak můžete ocenit rafinovanost chutí a vůní jednotlivých komponentů, z kterých pro vás jídlo připravili. Vše je dotaženo k dokonalé harmonii. Ochutnáváte, ochutnáváte, zapomínáte na čas a zjišťujete, že těch malinkých soustíček je nějak požehnaně; hladoví a žízniví odsud rozhodně nepůjdete.

Lidové noviny
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz