Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Laciné smažené knedlíky pro děti? 'Naprosto šílené'

Jídlo

  7:00
Smažené plněné knedlíky, bramboráky ze starého chleba či špagety s párky. Recepty, nad kterými zůstává nejen výživovým odborníkům rozum stát. Weby jsou jich plné a matky je bez ostychu servírují nejen sobě, ale i svým dětem. A ještě si pochvalují, jak se dobře a levně najedly.

4 – Smažíme z obou stran na přepuštěném másle (případně sádle), ne ve fritovacím hrnci. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Zmíněné recepty najdete většinou v sekci Co dům dal. A nápadně připomínají pohádku O pejskovi a kočičce - Jak pekli dort. Jenže tohle je bohužel realita. Touha po levném jídle je stále u některých nepřekonatelná.

Základem všech jídel jsou zbytky. Přeci je nevyhodíte? Dají se plnit, obalovat a smažit. A rodina si báječně pochutná. Příkladem může být recept s názvem Knedlíkové překvapení. Postup je jednoduchý - vezmete dva plátky knedlíku, namažete je kečupem, mezi ně vložíte plátek salámu, sýru a kolečko cibule, přiklopíme, obalíme ve strouhánce a usmažíme. Sbíhají se vám sliny?

Recept na smažené knedlíky - Mimibazar.cz

Autorka receptu přikládá i malý příběh: "K receptu jsem se dostala už asi před pěti lety, kamarádka mi dávala hádat, co jím, z čeho to je. Neuhodla jsem. Hádalo plno dalších lidí, nikdo knedlík nepoznal. Zkuste taky překvapit. Skvělé zužitkování zbytků a staršího knedlíku," píše na stránkách mimibazar.cz. A nadšené jsou i reakce diskutujících: "Manžel nepoznal, že je to knedlík. A musím říct, že to bylo moc chutné a mohu doporučit. Zbytků se zbavíte a ještě si pochutnáte," píše třeba Petra.

Nevhodné pro dospělé, natož pro děti

Ještě než se do vaření pustíte, měli byste si vyslechnout názor odborníka. "Myslím, že níže uvedené recepty do jídelníčku nepatří ani u dospělých, natož u dětí. Ať už se jedná o množství nevhodného tuku a vysokého obsahu soli u druhotně zpracovaných mas, to jsou ty salámy. Dále zcela nevhodná technologická úprava pokrmu, smažení," říká doktorka Marie Skalská z iniciativy Stop obezitě.

Jak píše další diskutující: "Pro zaplnění žaludku to pravé!" S tím by se dalo souhlasit i podle Skalské, ale jde pouze o to zaplnění žaludku bez jakýchkoliv přínosných látek: "O výživové hodnotě tohoto jídla se nedá uvažovat, je zcela bez nějakých přínosných látek, to je vitamínů, minerálů, kvalitní bílkoviny, vlákniny a podobně," varuje lékařka.

A co říká na zpracování zbytků v kuchyni? "Využívání starých potravin včetně například odříznutí plesnivé části bych obecně nedoporučovala vzhledem k možné mikrobiální kontaminaci a možné přítomnosti plísní, která zasahuje celou potravinu, aniž by byla vidět prostým okem," dodává.

Recepty jsme ukázali i některým českým šéfkuchařům, ti se však odmítli vyjádřit. "Nevím, co to je za hnus, ale raději to nechci komentovat," řekl například jeden z nich. Podle nich by se lidé měli vážně zamyslet, co vaří sobě a svým blízkým.

Autor:
Témata: Knedlík, jídlo, recept

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...