14. června 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Laciné smažené knedlíky
pro děti? 'Naprosto šílené'

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 112Diskuse
4 – Smažíme z obou stran na přepuštěném másle (případně sádle), ne ve fritovacím hrnci.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy 4 – Smažíme z obou stran na přepuštěném másle (případně sádle), ne ve fritovacím hrnci. | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny
Smažené plněné knedlíky, bramboráky ze starého chleba či špagety s párky. Recepty, nad kterými zůstává nejen výživovým odborníkům rozum stát. Weby jsou jich plné a matky je bez ostychu servírují nejen sobě, ale i svým dětem. A ještě si pochvalují, jak se dobře a levně najedly.

Zmíněné recepty najdete většinou v sekci Co dům dal. A nápadně připomínají pohádku O pejskovi a kočičce - Jak pekli dort. Jenže tohle je bohužel realita. Touha po levném jídle je stále u některých nepřekonatelná.

Základem všech jídel jsou zbytky. Přeci je nevyhodíte? Dají se plnit, obalovat a smažit. A rodina si báječně pochutná. Příkladem může být recept s názvem Knedlíkové překvapení. Postup je jednoduchý - vezmete dva plátky knedlíku, namažete je kečupem, mezi ně vložíte plátek salámu, sýru a kolečko cibule, přiklopíme, obalíme ve strouhánce a usmažíme. Sbíhají se vám sliny?

Recept na smažené knedlíky - Mimibazar.cz

Autorka receptu přikládá i malý příběh: "K receptu jsem se dostala už asi před pěti lety, kamarádka mi dávala hádat, co jím, z čeho to je. Neuhodla jsem. Hádalo plno dalších lidí, nikdo knedlík nepoznal. Zkuste taky překvapit. Skvělé zužitkování zbytků a staršího knedlíku," píše na stránkách mimibazar.cz. A nadšené jsou i reakce diskutujících: "Manžel nepoznal, že je to knedlík. A musím říct, že to bylo moc chutné a mohu doporučit. Zbytků se zbavíte a ještě si pochutnáte," píše třeba Petra.

Nevhodné pro dospělé, natož pro děti

Ještě než se do vaření pustíte, měli byste si vyslechnout názor odborníka. "Myslím, že níže uvedené recepty do jídelníčku nepatří ani u dospělých, natož u dětí. Ať už se jedná o množství nevhodného tuku a vysokého obsahu soli u druhotně zpracovaných mas, to jsou ty salámy. Dále zcela nevhodná technologická úprava pokrmu, smažení," říká doktorka Marie Skalská z iniciativy Stop obezitě.

Jak píše další diskutující: "Pro zaplnění žaludku to pravé!" S tím by se dalo souhlasit i podle Skalské, ale jde pouze o to zaplnění žaludku bez jakýchkoliv přínosných látek: "O výživové hodnotě tohoto jídla se nedá uvažovat, je zcela bez nějakých přínosných látek, to je vitamínů, minerálů, kvalitní bílkoviny, vlákniny a podobně," varuje lékařka.

A co říká na zpracování zbytků v kuchyni? "Využívání starých potravin včetně například odříznutí plesnivé části bych obecně nedoporučovala vzhledem k možné mikrobiální kontaminaci a možné přítomnosti plísní, která zasahuje celou potravinu, aniž by byla vidět prostým okem," dodává.

Recepty jsme ukázali i některým českým šéfkuchařům, ti se však odmítli vyjádřit. "Nevím, co to je za hnus, ale raději to nechci komentovat," řekl například jeden z nich. Podle nich by se lidé měli vážně zamyslet, co vaří sobě a svým blízkým.

gluGabriela Kolinová (Lukáčová)
  • 112Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz

Najdete na Lidovky.cz