Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Letní kompotování. Zkuste kdoule, jahody s rebarborou a maliny

Jídlo

  6:30
Z meruněk, třešní, jahod, rybízu, ale i z malin. Kompot uděláte prakticky z jakéhokoli ovoce, co vám roste na zahradě. Navíc příprava je jednoduchá a k ovoci šetrná. Potřebujete jen vodu a cukr.

Kompot (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Kdoulový kompot

  • 4 kdoule
  • 12 lžic cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 skořice celá
  • 4 ks hřebíčku
  • 0,7 l vody

Kdoule oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky nebo kostičky. Vložte do hrnce, přilijte vodu, citronovou šťávu, přihoďte skořici a hřebíček. Oslaďte a vařte do změknutí. Hotový kompot vychlaďte. Podávejte k pečenému masu, nejlépe ke zvěřině. Pokud vás "honí mlsná", dejte si kompot klidně jen tak.

Kdoulový kompot.

Jahodový s rebarborou (Roman Paulus)

  • 400 g rebarbory (cca 4 šlahouny)
  • 200 g jahod
  • cukr
  • ibiškový čaj (nebo jakýkoli ovocný čaj s ibiškem)
  • šlahouny rebarbory zbavíme listů a pečlivě oloupeme

Připravíme si silný nálev (případně čaj) z ibišku a vydatně jej osladíme. Rebarboru si nakrájíme na kousky a zalijeme je vroucím nálevem.  Můžeme krátce povařit, ale není to třeba – rebarbora rychle měkne a většinou stačí zalít ji nálevem, přiklopit pokličkou a nechat prohřát. Jakmile ochladne, přidáme k ní na kousky nakrájené jahody a už jen promícháme. Připravený kompot můžeme podávat jen tak, hodí se ale také k telecím játrům, krému z mascarpone či lahodným tvarohovým knedlíkům.

Jahody - ilustrační foto
Rebarbora je velmi zdravá, plná vitamínů, draslíku, vlákniny a šálek rebarbory...

Malinový kompot

  • litr malin
  • půl hrnku hnědého cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce pomerančového likéru
  • půl lžicky bramborového škrobu

Všechny ingredience smíchejte v hrnci a vařte na středním plameni zhruba deset minut. Potom hrnec odstavte, nechte zchladnout. Nejlepší je, když jej podáváte čerstvý. Pokud si chcete kompot uchovat až do zimy, zavařte ho obvyklým způsobem.

Maliny (ilustrační foto)
Autor: