Jak na smoothie?
Zkuste si připravit třeba smoothie z borůvek. Budete potřebovat 1 rozdrcený para ořech, 1 hrnek borůvek, ½ hrnku jahod, 1 lžíci lněné vlákniny a 1 lžíce slunečnicových semínek. Všechny ingredience smícháme, rozmixujeme a případně zředíme vodou na požadovanou hustotu.
ČTĚTE TAKÉ: |
Pro přípravu sladkého broskvového smoothie rozmixujte 1,5 hrnku jablečného džusu, 1 oloupanou, vypeckovanou a nakrájenou broskev, ¾ oloupaného a nakrájeného banánu, 1 lžíci vanilkového jogurtu, 2 lžičky medu a 2 lžičky lněného oleje. Můžete přidat i několik kostek ledu.
Broskve téměř neobsahují tuky ani sodík, jehož nadbytek může vést ke zvýšenému krevnímu tlaku či ke vzniku žaludečních vředů, Naopak jsou broskve bohaté na draslík, hořčík a vlákninu. Zatímco hořčík přispívá ke snížení míry vyčerpání a únavy, vláknina pomáhá k dobrému pročištění střev.
Mango v hlavní roli
Smoothie z manga připravíte ze 4-5 lžic lněné vlákniny, 750 ml oblíbeného, nepřislazeného ovocného džusu, 250 ml vody, 3 lžic citronové šťávy a 1 manga bez pecky. Pro ochucení a opravdu svěží chuť můžete přidat několik lístků máty. Opět stačí vše rozmixovat a ihned podávat.
Mango je dobře známé pro svůj vysoký obsah antioxidantů, kterými jsou v jeho případě vitaminy C, E a beta karoten, který je základem pro vitamin A. Antioxidanty chrání náš organismus před oxidačním stresem. Pod tímto termínem chápeme porušení rovnováhy mezi volnými radikály a antioxidanty, které je umí likvidovat. Volné radikály se do těla dostávají z vnějšího prostředí, nejčastěji prachem, smogem, cigaretovým kouřem či smaženými jídly. Mohou se však vytvářet i v těle během různých nemocí. Volné radikály poškozují bílkoviny a tuky a oslabují tělesné buňky.