Linecká srdíčka
- 1 hrnek strouhaného kokosu, umletého na mouku
- 1,5 hrnku namletých mandlí
- 6 lžíce raw sirupu z agáve
- 1 lžičky kokosového tuku
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžičky drcené raw vanilky
- 1/2 lžičky jedlé sody
Mandle namočíme na noc do vlažné vody, druhý den propláchneme, oloupeme a necháme v sušičce dobře prosušit, přibližně 10 hodin. Tento krok lze z časových důvodů přeskočit, ale lepší je vždy ořechy namáčet. Jsou chutnější, lépe stravitelné a vydatnější. Nejprve dobře promícháme suché přísady, přidáme sirup z agáve a kokosový tuk a vypracujeme vláčné těsto. Těsto rozválíme válečkem mezi dvěma potravinářskými foliemi na placku tlustou přibližně 4 mm a vykrajujeme různé tvary. Dáme na pláty do sušičky a necháme přes noc dobře vysušit.
ČTĚTE TAKÉ: |
Linecké je výborné samo o sobě. Můžete ho ale také slepovat raw marmeládou — viz další recept. Pokud máte marmeládu hodně vysušenou, vykrojíte z ní vykrajovátkem stejný tvar jako má linecké a kapkou agáve nebo medu „přilepíte“ k sobě.
Rybízová marmeláda
- 1 hrnek namočených datlí
- 1 hrnek vylisované šťávy z čerstvého (nebo mraženého) rybízu
Vše umixujeme a husté pyré nalijeme na olejem pomazaný pečící papír. Tuto velkou „palačinku“ sušíme v sušičce 6 a více hodin podle toho, jak hustou marmeládu chceme.
Kokosky
- 1 zralá velká hruška
- 5 lžíce strouhaného kokosu
- 4 lžíce agáve sirupu
- 1 hrnek strouhaného kokosu
V mixéru se silnými otáčkami rozemeleme 5 lžic strouhaného kokosu na kaši, přidáme loupanou hrušku zbavenou jadřince a opět rozmixujeme. Do tekuté přidáme hrnek strouhaného kokosu a 4 lžíce agáve sirupu. Pořádně zamícháme a polévkovou lžící nebo kopečkovačem na zmrzlinu děláme kokosky, které sušíme 6 – 8 hodin v sušičce. Kokosky je možné polít čokoládovou polevou.
Vánoční koule
- 2 hrnky nasekaných datlí
- 1 hrnek kešu ořechů (předem namočených a poté usušených)
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička vanilky nebo skořice
Kešu a ořechy umeleme, přidáme kokosový olej, koření a pořádně propracujeme. Ze vzniklého těsta ukoulíme koule nebo vykrájíme různé jiné tvary a dáme trochu vychladit.
Mramorové koule
Do těsta přidáme hrst na jemno nasekaných kešu nebo jiných ořechů. Propracujeme a vznikne velmi chutné těsto a to co z něj dál vytvoříte navíc i moc hezky vypadá.
Kakaové koule
Do těsta přidáme 1–2 lžíce kakaového prášku. Těsto je pak třeba trochu
déle hníst. Pokud se mu nebude chtít držet pohromadě, přidejte trochu kokosového oleje.
Pracny
- 1 hrnek rozemletých kešu ořechů (přibližně 180 dkg)
- 1/2 hrnku strouhaného kokosu, rozemletého na kaši
- 2 lžíce raw kakaového prášku
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky drceného hřebíčku
- 1/4 hrnku sirupu z agáve
- 1/2 lžičky jedlé sody
Kešu ořechy si připravíme v předstihu. Necháme je min. 4 hodiny máčet ve vodě, poté propláchneme a pořádně vysušíme v sušičce. Nejdříve dobře promícháme všechny suché ingredience, poté přidáme kokosovou kaši a agáve sirup a opět dobře promícháme, posléze prohněteme. Do vhodné formičky (forma na pracnu byla moc dlouhá a placatá, osvědčila se formička na menší košíček asi 5 mm hluboká) dáme kousek potravinářské fólie a děláme malé bábovičky - pracny, které sušíme na plátu v sušičce 8 – 10 i více hodin podle chuti.
Recepty na raw cukroví pochází ze stránek varitcinevarit.cz.