Nedávno jsem viděl lahvičky kecap manis stát v jedné celkem obyčejné české restauraci přímo na stolech a říkal jsem si: Tak tady určitě absolutně netuší, co to je a jak s tím nakládat.
Kecap manis (vyslovuje se s „c“, jak čtete) je speciální druh indonéské sojovky, která se vyznačuje tím, že se vyrábí ze soji a palmového cukru, takže je nasládlá a hustá. Kecap znamená v mém rodném jazyce sója a manis sladký. Zvláštní je, že i když o ní Češi prakticky nic nevědí, je tady k mání skoro v každém supermarketu za velmi dobrou cenu něco přes dvacet korun.
V obchodě jí najdete pod značkou ABC, a to hned tři druhy druhy, lišící se obsahem cukru. Já používám polosladkou žlutou, červená je sladká (obě jsou chuťově podobné) a zelená není sladká vůbec, takže chutná jako běžná sojová omáčka.
Já mám kecap manis moc rád a používám jí v kuchyni hodně, ale nejvíc vám doporučuju vyzkoušet její přednosti na grilu. Potřete troškou omáčky jakékoliv maso, třeba drůbeží nebo vepřové. Stačí až ke konci úpravy, protože cukr v omáčce obsažený má tendenci se připalovat. Kdežto když maso potřete až na konci, naopak jen pěkně zkaramelizuje.
Druhá možnost je maso ogrilovat jak jste zvyklí a z kecap manis udělat omáčku nebo chcete-li dip, do kterého si grilované maso namáčíte. Vezmete jednu šalotku, kousek čili papričky, nasekáte nadrobno, smícháte s 1dcl kecap manis, jednou vymačkanou limetou a podrceným stroužkem česneku, a máte skvělou omáčku na barbeque!
Kecap manis (vyslovuje se s „c“, jak čtete) je speciální druh indonéské sojovky, která se vyznačuje tím, že se vyrábí ze soji a palmového cukru, takže je nasládlá a hustá. Kecap znamená v mém rodném jazyce sója a manis sladký. Zvláštní je, že i když o ní Češi prakticky nic nevědí, je tady k mání skoro v každém supermarketu za velmi dobrou cenu něco přes dvacet korun.
V obchodě jí najdete pod značkou ABC, a to hned tři druhy druhy, lišící se obsahem cukru. Já používám polosladkou žlutou, červená je sladká (obě jsou chuťově podobné) a zelená není sladká vůbec, takže chutná jako běžná sojová omáčka.
Já mám kecap manis moc rád a používám jí v kuchyni hodně, ale nejvíc vám doporučuju vyzkoušet její přednosti na grilu. Potřete troškou omáčky jakékoliv maso, třeba drůbeží nebo vepřové. Stačí až ke konci úpravy, protože cukr v omáčce obsažený má tendenci se připalovat. Kdežto když maso potřete až na konci, naopak jen pěkně zkaramelizuje.
Druhá možnost je maso ogrilovat jak jste zvyklí a z kecap manis udělat omáčku nebo chcete-li dip, do kterého si grilované maso namáčíte. Vezmete jednu šalotku, kousek čili papričky, nasekáte nadrobno, smícháte s 1dcl kecap manis, jednou vymačkanou limetou a podrceným stroužkem česneku, a máte skvělou omáčku na barbeque!
Kdo je Ari MunandarPůvodem indonéský šéfkuchař nově otevřené restaurace Zinc v hotelu Hilton Old Town (bývalá restaurace Maze Gordona Ramsayho). Dlouhá léta pracoval pro hotel Hilton po celém světě: v Asii, Evropě a Africe. Je mu 38 let, žije v Praze, kde se také oženil a má dvouletou dceru. |