16. ledna 2016 6:39 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Luštěniny nabíjejí a posilují
organismus. Pečený bůček na fazolích

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Fazole a bůček - dokonalé spojení chutí | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Fazole a bůček - dokonalé spojení chutí | foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ
Pokud jste si předsevzali, že letošní rok budete jíst zdravěji a hospodárněji, a zamýšlíte plánovat jídla na celý týden dopředu, tak fazole všech druhů jsou tou správnou volbou. Fazole jsou opravdovým energetickým zázrakem, rostlinné bílkoviny v nich obsažené nás nabíjejí a celkově posilují organismus.

Jsou zdravou a velmi levnou záležitostí. Uvařené se jako delikátní krémová omáčka hodí pro všechny příležitosti: jako příloha k dušenému i pečenému masu, k zahuštění polévek i kari pokrmů, do polévek nebo do jídel v jednom hrnci. Poslouží skvěle i jako lůžko na pečený bůček.

Luštěniny jako vysoce cenný zdroj rostlinných bílkovin

Výživoví poradci doporučují jíst luštěniny alespoň jednou týdně, obsahují totiž velké množství rostlinných bílkovin jakožto důležitou stavební jednotku svalů a látku, která přispívá ke snížení krevního tlaku a cholesterolu. Luštěniny celkově posilují náš organismus a nabíjejí nás energií, takže jednoduše shrnuto - opravdový energetický zázrak.

Zvláště fazole mají navíc velké množství rozpustné vlákniny, která působí léčivě na střeva, přítomnost lektinů může ochránit organismus před rakovinou střev. Navíc jsou prakticky bez tuku. Ideálně se hodí jako preventivní i léčivý přírodní prostředek při oběhových potížích a na posílení činnosti jater a ledvin, zasytí a přitom jsou lehce stravitelné a téměř bez kalorií. Jsou ideálním pokrmem zimních měsíců, kdy se přidávají do všech zahřívacích jídle v jednom hrnci. Vaše novoroční rozhodnutí ohledně zdravého jídla tak zůstane nadále pevné a občasný kousek pečeného masa si můžete odůvodnit potřebou se zahřát.

Když nespěcháte, fazole uvařte sami, je to jednoduché

Možná namítnete, že vaření luštěnin, zvláště fazolí, je složité. Pravda je opakem, je to jedno z nejjednodušších jídel, které můžete připravit. Ano, trvá to chvíli déle, ale příprava není složitá. Je také nutné říct, že v současné nabídce různých druhů najdeme i fazole naložené a připravené ihned k použití. Oblíbené Baked Beans, tedy bílé fazole na rozdíl od názvu jen dušené v tomatové omáčce zvláště od firmy Heinz jsou celosvětovou nejen gastronomickou ikonou. Vždyť i Andy Warhol se zasloužil o jejich popularizaci svým ztvárněním známé konzervy. Při veškeré oblíbenosti naložených fazolí i s přihlédnutím k jejich okamžitému použití je vhodné konstatovat, že naložené fazole nikdy nebudou chutnější než fazole čerstvě uvařené.

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová

Osolte je, máčejte je anebo nemáčejte, stejně se nerozvaří

Vaření fazolí a různých bobů je opředeno mnoha mýty: musí se máčet a navíc dlouhou dobu, nesmí se solit, jinak ztvrdnou, při vaření se rozvaří atd. Nic z toho však není pravda. Sůl naopak pomáhá k rozbití slupky fazolí a tudíž vlastně zkracuje dobu vaření. Částečně se solí při vaření a dosolují se po uvaření. Přidáním soli se zintenzivní chuť fazolí, a o to také jde.

S máčením je to velmi ošidné, neboť záleží na typu luštěnin. Samozřejmě, pokud máte čas, tak fazole máčejte, podstatně tím snížíte dobu vaření, fazole také budou uvařeny rovnoměrněji a váš zažívací systém to uvítá, ale pokud nemáte čas, nemusíte je máčet vůbec. Jednoduše fazole jen vařte, bude to sice trvat trochu déle, ale stejně se do finále dostanete.

Maso položte na fazolové lůžko

Co se týká rozvaření, pokud dodržíte pokyny k jejich přípravě a budete je vařit na mírném ohni a budete sledovat dobu vaření, která samozřejmě může být rozdílná u různých druhů a odrůd fazolí, nestane se tak.

Na zahřátí v zimních měsících je pečený bůček na fazolích ideálním pokrmem

Není krásnější vůně než vůně pečeného masa. A fazole, na kterých se tentokrát bůček bude péct, jsou přímo geniálním doplněním chutí. Při pečení masa ale i u dušených pokrmů je výhodou, že můžete použít levnější kousek masa. Pokud se vám podaří získat libový kousek bůčku, máte vyhráno. Trocha tuku na mase báječně ochutí fazole, proto než aby to nejlepší z pečeně zůstalo na pekáči, je lepší, když se šťáva neopakovatelné chuti vsákne do fazolí. Bůček však pečte pozvolna poté co jste při vysoké teplotě začali s pečením a tím získali báječnou křupavou kůrku, která je pro tento druh masa tak typická. Pomalé pečení se zaslouží o neopakovatelnou chuť a křehkost.

Vybírejte nejlibovější bok
Naložená cibule doplní chutě

Pro rychlejší přípravu můžete použít fazole z konzervy, je to nakonec nejjednodušší řešení. Doplňte však tuhle pochoutku naloženou červenou cibulí, kterou připravíte kdykoliv za pár minut během pečení, chuťově určitě stojí za vyzkoušení. Nejen že pokrm růžově rozzáří, ale hlavně sladkokyselá jemná chuť červené cibule vás společně s fazolemi dostane do jiných výšin. Kousky kadeřávku, tedy super zdravé zimní tmavé zeleniny, vám dodají vědomí, že bůček nemusí být až tak mimo představy o zdravé výživě.

Pečený bůček na fazolích s naloženou červenou cibulí

  • 1,5 kg libovějšího bůčku bez kosti
  • 600 g sušených fazolí typu canellinni nebo 3 konzervy po 400 g
  • 2 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • pár listů kadeřávku nebo kapusty
  • mořská hrubá sůl
  • kmín
  • čerstvě namletý pepř

Naložená červené cibule na slakdokyselo

  • 2 středně velké červené cibule
  • šťáva ze 2 citrónů
  • 1 lžíce pískového cukru
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 3 celé hřebíčky
  • půl lžičky mleté skořice
  • hrstka hrozinek

Nejdříve si připravte fazole. Propláchněte je v sítku vodou a dejte do hrnce. Doplňte vodou, aby byly ponořené, a nechte máčet přes noc. Slijte vodu a dejte do vysokého hrnce, doplňte větším množstvím vody, tedy alespoň 5 cm nad fazole, osolte a pomalu vařte asi 45 minut, dokud nebudou téměř měkké. Pokud nemáte čas, použijte fazole naložené.

Rozehřejte si troubu na 220 °C. Bůček omyjte a osušte a velmi ostrým nožem nebo řezačem na koberce nakrojte kůži do tvarů diamantových obrazců. Hrubou mořskou sůl vmasírujte spolu s kmínem do kůže a rozkrojte asi na 8 kousků. Dejte stranou.

Ideálně upečený bůček

V hrnci rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět na jemno nakrájenou šalotku. Přidejte rozdrcený a nakrájený česnek a snítky čerstvého tymiánu. Slijte uvařené fazole anebo okapané fazole z konzervy a přidejte ke směsi a jen lehce a krátce je obalte cibulí a česnekem a tymiánem. Do ohnivzdorné hlubší misky přendejte směs fazolí a na ni posaďte kousky bůčku. Jen lehce podlijte asi čtvrtinou vývaru a dejte do horké trouby. Pečte 20 minut a poté snižte teplotu na 160 °C a jen dopékejte hodinu a dvacet až třicet minut. Podlévejte vývarem dle potřeby. Maso by mělo být křupavé na povrchu, ale propečené a měkké uvnitř.

Po upečení dejte maso na teplý talíř, přikryjte alobalem a utěrkou a nechte asi 15 minut odpočívat. Mezitím odstraňte z kadeřávku stonky a nakrájejte listy na menší kousky. Na plech dejte trochu olivového oleje, přidejte kadeřávek, trochu soli a asi 7-10 minut v horké troubě pečte. Vyjměte a smíchejte s fazolemi. Navrch dejte kousky bůčku a podávejte s naloženou červenou cibulí.

Naložená cibule na sladkokyselo
Oloupanou celou červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky - kolečka. Dejte do hrnce a přidejte citrónovou šťávu, cukr, jablečný ocet a hřebíček se skořicí. Přiveďte k varu a vaře na mírném ohni 10 minut. Poté přidejte hrstku rozinek. Nechte vychladnout a podávejte.

Fazole, kadeřávek, naložená cibule a kousek bůčku
DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ
  • 3Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz