26. září 2015 6:29 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Mám rád žužlavé pečivo a párek v
rohlíku, říká indonéský šéfkuchař

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Ari Munanbar | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ari Munanbar | foto: Archiv Ariho Munanbara
Indonéský kuchař Ari Munanbar přišel do Prahy již v 90. letech. Nejdříve vařil v hotelu Hilton, poté se vypracoval byl šéfkuchařem v nejluxusnějších pražských restauracích. A jak mu v Česku chutná? „Myslím, že tradiční pokrmy každé země jsou vždycky chutné. Otázka je jen, jak jsou lidé na dané jídlo zvyklí a jak se liší od míst, odkud pocházejí. To, že nemůžu sníst hodně knedlíků najednou, není proto, že by mi nechutnaly. Je to proto, že na ně nejsem zvyklý,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Lidovky.cz: Pocházíte z Indonésie. Jaké jídlo byste označil za národní?
Indonéské jídlo je opravdu široký pojem, protože celá země se skládá z tisíce ostrovů a chuť jídla se liší v každém regionu i provincii. Takže chutě jsou opravdu bohaté a různorodé. Tradičně ale používáme hodně koření, jako je zázvor, česnek, kurkuma, hřebíček nebo skořici, ale taky kokosové mléko. Je to hodně podobné také malajské kuchyni. Ale najdete u nás taky hodně pokrmů, ve kterých jsou patrné čínské vlivy. Takže třeba restované a nudlové chody. Nejslavnější jídla z Indonésie jsou třeba Nasi Goreng (smažená rýže), Beef Rendang (dušené hovězí s kořením a kokosovým mlékem), Gado Gado salát (zeleninový salát s arašídovou omáčkou) a mnoho dalších, které ani nemohu vyjmenovat.

Lidovky.cz: Chutná vám česká kuchyně?
Myslím, že tradiční pokrmy každé země jsou vždycky chutné. Otázka je jen, jak jsou lidé na dané jídlo zvyklí a jak se liší od míst, odkud pocházejí. To, že nemůžu sníst hodně knedlíků najednou, není proto, že by mi nechutnaly. Je to proto, že na ně nejsem zvyklý. Ale českých jídel mám jinak rád spoustu. V oblibě mám bramborák, ale taky kachnu, vepřovou pečeni a mnoho dalších. Musím ale přiznat, že jich je taky hodně, které naopak nemám rád vůbec.

Ari Munanbar

Ari Munanbar je původem indonéský šéfkuchař nově otevřené restaurace Zinc v hotelu Hilton Old Town (bývalá restaurace Maze Gordona Ramsayho). Dlouhá léta pracoval pro hotel Hilton po celém světě: v Asii, Evropě a Africe. Je mu 38 let, žije v Praze, kde se také oženil a má dvouletou dceru. V září posílil znovuotevřenou restauraci Bílkova 13. Rozhovor vznikl ve spolupráci s Restu.

Ari Munanbar

Lidovky.cz: Jedl jste někdy například rohlík s marmeládou či svíčkovou omáčku?
Rohlík s marmeládou jsem ještě nikdy nezkusil. Ale rohlíky rád mám, protože mi chutná bílé a trochu žužlavé pečivo. Rád si dám třeba párek v rohlíku. Svíčkovou už jsem samozřejmě ochutnal a čas od času si ji dopřeju. Ale ne moc často, protože ta kombinace je zvláštní. V regionu, odkud pocházím, připravujeme jídlo o něco sladší než v jiných krajích. Možná i to je důvod, proč mi svíčková chutná. Mám rád sladké omáčky.

Lidovky.cz: Mají Češi rádi pálivé pokrmy?
V současné době má stále víc a víc Čechů rádo kořeněná jídla. Myslím, že je to tím, že hodně lidí dneska cestuje a zkouší nové typy kuchyní, mezi nimi i tu pálivou. Vliv na to má určitě i to, že je tu čím dál víc asijských restaurací, které páliví jídlo nabízejí, takže si na to lidé zvykli. Ale když jsem přijel do Prahy, bylo tu jen málo lidí, kterým chutnaly pálivé pokrmy.

Lidovky.cz: Co se v Indonésii běžně jí k snídani?
V Indonésii nebo vlastně v celé Asii máme většinou velkou snídani. Třikrát denně jíme rýži, a to včetně snídaně, kdy ji máme buď smaženou, nebo kokosovou nebo jako rýžovou kaši (congee). Občas si k snídani taky dáme nudle. Když o tom tak přemýšlím, tak u nás nemáme jídlo typické pro snídani. Jsou to všechno jídla, která se dají jíst celý den.

Lidovky.cz: Jaká koření nejčastěji používáte?
V Indonésii používáme hodně koření jako hřebíček, skořice, koriandr, muškátový oříšek, ale taky kurkumu, kari, chilli nebo citronovou trávu. A to jmenuji jen některé...

Lidovky.cz: Pijete pivo? Chutná vám?
Ano, někdy si pivo dám, ale nejsem opravdový pivař. Obvykle mi stačí tak dvě malá piva.

Lidovky.cz: Jaké suroviny používáte nejraději?
Jedna věc, kterou opravdu musím mít ve své kuchyni je „Kecap Manis“, neboli sladká omáčka. Je to přísada typická hlavně pro indonéskou kuchyni a jedná se v podstatě o sojovou omáčku vařenou s kokosovým cukrem. Je díky tomu hustá a sladká.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.