Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Marocké zlato v kuchyni. Zkuste recepty s arganovým olejem

Jídlo

  7:00
Arganový olej neboli marocké zlato, jak je občas nazýván, je tradiční součástí marocké kuchyně. Vyznačuje se pozitivními účinky na zdraví a i v Maroku ho považují za delikatesu. Má výrazné oříškové aroma, a proto mnohdy stačí k dochucení jídel pouze jedna kapka.

Arganový olej (ilustrační foto)

Arganový olej používají v Maroku už staletí, místní obyvatelé si ho přidávají do jídel a je běžné, že denně pijí jednu až tři lžičky oleje. Berberky, které olej lisují ručně, ho přidávají taky do tradičních pokrmů jako je například tajine - pokrm z masa a zeleniny, který se připravuje v masivním hliněném hrnci s poklopem tvarovaným do špičky. Hrnec se vloží do ohně a příprava probíhá přímo v něm.

Pomazánka z arganového oleje a medu
Nastartujte své ráno společně s touto výživnou pomazánkou. Příprava zabere pouze minutku. Výborně chutná na čerstvém bagelu, toastu, nebo francouzské bagetě. Na přípravu pomazánky budete potřebovat jen dvě lžíce arganového oleje a dvě lžíce medu, ingredience smícháte a pomazánka je na světě. Zkuste ji natřít třeba na palačinku či lívance.

Marocké kuře s kuskusem

Marocké kuře s kuskusem
Předehřejte troubu na 150 stupňů, v misce smíchejte koření (skořice, kurkuma, kardamon, kmín a koriandr s olejem, přidejte sůl a pepř. Směsí potřete kuřecí prsa a opatrně je naskládejte na plech a po okrajích masa rozprostřete měsíčky citronu. Pečte po dobu 30 minut, po vyndání z trouby nechte maso 10 minut odležet. Kuskus nasypte do hrnce či mísy, přelijte vroucí vodou dle návodu a nehte odstát. Až nabobtná, zlehka jej promíchejte vidličkou, přidejte špetku soli a ochuťte kapkou arganového oleje. Kuskus ochucen arganovým olejem se skvěle hodí jako příloha i k rybám, zelenině či jen tak samotný.

Amlou
Berberská klasika. Smíchejte pražené mandle s arganovým olejem a medem. Chutná skvěle na bagelech, toastech, nebo palačinkách. A jak ji připravit? Rozmixujte půl hrnku pražených mandlí, tak aby vznikla mandlová pasta. Pastu přesuňte do misky a smíchejte s čtyřmi lžícemi oleje a dvěma lžícemi medu.

Jehněčí tajine

Jehněčí tajine
Pokrájíme cibuli a smícháme spolu s kořením. Jehněčí maso nakrájíme na tři až čtyři menší kusy, a obalíme jej v koření kurkuma, šafrán, koriandr, zázvor) a položíme na dno rozpáleného hrnce. Osmažíme z obou stran, aby se maso zatáhlo a  přidáme litr vody, arganový olej a koření a vaříme přibližně hodinu. Během vaření maso zkontrolujte a dolijte vodu, pokud to bude potřeba. Podáváme s kuskusem či pita chlebem. Tagine je masivní hliněný hrnec, kteří používají pro přípravu jídel Berbeři.

Nejen k jídlu

Arganový olej slouží ale také jako přírodní prostředek v péči o těle. Obsahuje karotenoidy, fytosteroly a skvalen, který bráni nadbytečné tvorbě cholesterolu, ale také nenasycené mastné kyseliny, především Omega 9 a Omega 6. Kosmetický olej zpomaluje stárnutí pleti a chrání před UV zářením, proto se využívá i v péči o vlasy a pleť. Na trhu se objevuje čím dál víc produktů s jeho obsahem, ale pakliže vám více vyhovují přírodní produkty, zvolte čistý, ručně lisovaný arganový olej, který do Česka dováží například firma Argand‘Or.

Autor: