Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Maso v jídelníčku bude podle vědců jednou nahrazeno hmyzem

Jídlo

  9:20
WAGENINGEN - Nizozemští vědci jsou přesvědčeni, že maso coby zdroj proteinů v našem jídelníčku bude jednou nahrazeno hmyzem. Tato alternativa je podle nich zdravější pro lidské zdraví i životní prostředí.

Hmyz k snědku foto: Vojtěch ŠeredaLidovky.cz

Zaznělo to podle agentury AFP na konferenci, která se v uplynulých dnech konala v nizozemském Wageningenu.

Přijde den, kdy jeden klasický masový hamburger bude stát 120 eur (2900 korun) a jeden "hmyzí hamburger" zvaný třeba Bug (hmyz) jen 12 eur (290 korun), kdy bude více lidí, kteří jedí hmyz, než těch, kteří jedí maso, předpověděl entomolog Arnold van Huis.

V pražské ZOO mohli lidé ochutnat hmyz.

"Chuť... oříšků," sděluje svůj pocit nizozemská studentka Walinka van Tolová po zakousnutí se do čokoládového bonbonu s červem. Dívka se s dalšími 200 zvědavci pustila do ochutnávek pokrmů, které vědci připravili.

Mezi nabízenými lahůdkami byly dále například jarní válečky se sarančaty či koláče s moučnými červy.

Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) bude v roce 2050 na planetě žít devět miliard lidí, přičemž rozloha zemědělské půdy se postupně snižuje. Hmyz je bohatý na proteiny a je málo tučný. S 10 kilogramy rostlin se vyprodukuje kolem sedmi kilogramů hmyzu, ale jen jeden kilogram masa.

Pokrm z červů. Doktorka Marie Borkovcová z brněnské Mendelovy lesnické a zemědělské univerzity je jednou z nejvýraznějších osobností při propagaci tzv. Entomofágie - využití v jedlého hmyzu v lidském jídelníčku.

Vedoucí entomologie na místní univerzitě Marcel Dicke připouští, že změna v myšlení obyvatel západních zemí potrvá dlouho. Věří však, že lidé jednou upustí od nesprávného pocitu, že hmyz je špinavý.

Poznamenává, že již nyní sní ročně každý z nás v průměru 500 gramů hmyzu, který bývá ukrytý například v malinové marmeládě či chlebu.

Je libo brouka?

"Když vidíte nějaký hmyz, je určitá blokáda. Je to ale jiné, když je hmyz přeměněn a stane se v potravinách neviditelný," ujišťuje Roland van de Ven, který týdně produkuje více než 1,2 tuny moučných červů, z nichž naprostá většina je určena pro zvířata v zoologických zahradách i jinde, ale z asi 1,5 procenta je také určena pro konzumaci lidí.

Entomolog Arnold van Huis upřesnil, že obyvatelé Mexika jedí kolem 500 druhů hmyzu, v Africe je to 250 a v Číně 180 druhů. V těchto oblastech jsou podle něj navíc často pokrmy z hmyzu považovány za delikatesy.

Autor: