10. září 2010 16:27 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Máte rádi knedlíky? Vysoké
Mýto zve do Knedlíkového nebe

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Meruňkové knedlíky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Meruňkové knedlíky | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny
VYSOKÉ MÝTO Knedlíky různých tvarů, provenience i surovin představí návštěvníkům Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě. Výstava Knedlík - Kloss - Knödel aneb Knedlíkové nebe začíná 10. září a vznikla spoluprací mezi českými a německými muzejníky.

"Knedlík je středoevropský kulturně-historický fenomén a je to pokrm poměrně dost starý. Představujeme dlouhou historii tohoto pokrmu, který je typický pro Čechy, Rakousko a Německo, zejména Bavorsko, ale i Slovensko a Slovinsko," uvedl ředitel muzea Jiří Junek.

Knedlíková bitva s husity

Tvůrci putovní výstavy shromáždili rozsáhlé dokumenty o historii knedlíků, kuchyňské náčiní, fotografie a pohlednice, údaje o tom, jak často se knedlíky vyskytují v lidových bájích a písních, či rozličné receptury.

V Česku knedlík, ač oblíbený a považovaný za národní jídlo, do slovesnosti příliš nepronikl. V sousedním Německu se ale vypráví například legenda o tom, jak odvážná žena ubránila metáním touto kulovitou municí své město před vojsky Přemysla Otakara II. či husity.

Pouze v Karlových Varech existuje takzvaný knedlíkový den, který má být upomínkou na očekávaný pobyt pruských vojsk v roce 1866 a přípravy na jejich očekávané nasycení. Knedlík se výjimečně dostal i do české literatury, Jan Neruda v jednom fejetonu velebí švestkové knedlíky a přirovnává je k ženskému tělu.

Katapult na knedlíky

Knedlíky se zapsaly i do novodobé historie v Německu. Obyvatel jednoho městečka v Bavorsku, jehož rozčiloval nízký přelet letadel nad jeho bydlištěm, ostřeloval letouny podomácku vyrobeným katapultem nabíjeným knedlíkovými koulemi a dosáhl toho, že letový koridor byl přeložen.

Spory mezi národy se vedou o "vynález" knedlíku a jeho označení. "Jan Hus ve svém traktátu o němčině píše, že Češi by místo původně německého slova knedlík měli používat název šiška. Ve Vídni se zase používalo i označení knedlik, které Vídeňané považovali za české slovo," řekl Junek.

Houskové knedlíky se původně spíše vařily v bohatších úrodnějších oblastech, bramborové v chudších, kde byla výchozí surovina dostupnější.

ČTK, Lidovky.cz
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz