Festivalu, který se konal od 15. ledna do 15. února, se zúčastnilo 63 vybraných restaurací po celé České republice. "Nejvyšší zájem o festival byl v Praze, druhým nejúspěšnějším městem se stalo Brno a třetím Olomouc," řekla mluvčí festivalu Dominika Vrkotová.
PODÍVEJTE SE: |
Největší zájem byl o restauraci Terasa U Zlaté studně, vítěze ankety Grand Restaurant 2012. Byla vyprodána během 14 dnů od začátku předprodeje. "Kapacita v tomto podniku je poměrně malá, proto v rámci festivalu nenabízeli tolik míst, jako například Francouzská restaurace, Obecní dům," vysvětlila mluvčí.
Restaurace v pražském Obecním domě se tedy stala nejnavštěvovanějším podnikem. "Festival pro nás znamená větší otevřenost hostům, kteří naší restauraci během roku většinou nenavštíví, ale také příležitost prezentace širšímu spektru tuzemské a lokální klientely. Hodnotíme ho kladně, nezúčastňujeme se kvůli profitu a není pro nás v uvozovkách důležité, jestli nás během festivalu navštíví pět set, tisíc nebo tisíc pět set osob. Líbí se nám myšlenka," prozradil šéfkuchař Jacques Auffray.
Překvapení festivalu? Městečko Krnov
Na druhém místě jako v loňském roce skončilo Bellevue se šéfkuchařem Petrem Burešem a třetí restaurace Mandarin Oriental hotel, Prague, Essensia, kde sestavil menu šéfkuchař Jiří Štift. V průměru navštívilo během festivalu každou restauraci 355 labužníků.
"Osobně mě hodně překvapilo městečko Krnov uprostřed Jeseníků, kde se účastnila jediná restaurace - Cvilín hotel, který byl pátý nejlepší," řekl zakladatel a pořadatel festivalu Pavel Maurer.
ČTĚTE TAKÉ: |
Šéfkuchaři připravili pro své hosty pokrmy v kategoriích mistrovský kousek šéfkuchaře, nejlepší jídlo od maminky a takzvaná Czech Specials či tradiční specialita. Největší zájem byl o celé degustační menu v ceně 600 korun.
Zážitkovou výprava "Mňam Vlak" byla hned vyprodaná
Letošní novinkou se stal Mňam Vlak, který byl vypraven z Prahy do Olomouce a kromě gastronomické ochutnávky přímo ve vlaku nabídl i návštěvu třech vybraných olomouckých restaurací, včetně setkání s místními šéfkuchaři. I přes vyšší cenu, která činila 3290 korun, byl vlak hned vyprodaný. "Zájem o Mňam Vlak byl enormní, vyprodán byl během 14 dnů," řekla Maurer.
Podruhé se zájemci o kulinářské zážitky mohli svézt také Mňam Busem, který jezdil po čtyřech trasách v Praze a nově zamířil také do Plzně. Celkem bylo vypraveno devět Mňam Busů. "Pro příští ročník uvažujeme o zařazení Mňam Lodi, která by mohla jezdit v Praze po Vltavě mezi vybranými restauracemi," sdělila Vrkotová.
Svíčková s AmnestyV rámci festivalu se 29. ledna v restauraci Terasa U Zlaté studně uskutečnila takzvaná Svíčková s Amnesty. Zdejší šéfkuchař Pavel Sapík připravil 72 porcí svíčkové, k ní každý host získal skutečnou svíčku od mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International, Sapíkův recept a certifikát s podpisem Pavla Maurera a ředitele české Amnesty International Marka Martina. |
.