Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Meruňky nejen do dezertů. Jak je loupat? Radí Roman Paulus

Jídlo

  7:00
Příjemně nakyslá chuť a zářivá barva dělají z meruněk dokonalé letní ovoce. Hodí se na džem, pálenku i do knedlíků.

Zmrzlinový pohár s meruňkami Grand Marnier. foto:  František Vlček, Lidové noviny

Pětatřicetikilometrový úsek mezi městy Melka Krems (ano, právě odtud pochází kremžská hořčice) je považován za jeden z nejkrásnějších v Dolním Rakousku: Zvlněné kopce, vinoucí se pramínky vinohradů, romantické zříceniny gotických hradů – a mezi tím vším mohutný tok Dunaje. Údolí Wachau, jak se téhle oblasti říká, ale není ideální cíl jen pro cyklisty a milovníky vína – řeka se tu vine i mezi kopci pokrytými nekonečnými lány meruněk. "Jakostní meruňka z Wachau" ostatně získala už před lety chráněné označení původu.

ČTĚTE TAKÉ:

"Údolí Wachau je známé hlavně pro svá bílá vína, možná nejlepší rakouská vína vůbec – proslulý je především místní ryzlink. Kromě vína se tu ale báječně daří i meruňkám," popisuje Roman Paulus, který se právě u našich jižních sousedů kdysi učil. "I na Moravě sem tam narazíte na nějaké to meruňkobraní, ale zdejší slavnosti meruněk se s nimi nedají vůbec srovnávat. Sem se zkrátka jezdí za meruňkami – na knedlíky, marmeládu, pálenku i ovocné koláče." Mimochodem, tolik ceněnou chuť "Wachauer Marille" má prý na svědomí jedinečné klima údolí Dunaje s dostatkem slunečního svitu, ale i výrazným nočním chladem v jarních měsících.

Meruňky - ilustrační foto

U nás jsou pro pěstování meruněk nejlepší podmínky na jižní Moravě, nadmořská výška do 250 metrů a dostatek slunce jim dělá dobře. Nejrozšířenější odrůdou je Velkopavlovická, která se stejně jako její slavnější rakouské příbuzné hodí hlavně na kompot, džem a úplně nejvíc do knedlíků.

Zmrzlinový pohár s meruňkami Grand Marnier

Suroviny: * vanilková zmrzlina * meruňky * cukr * likér Grand Marnier * vanilka

Zmrzlinový pohár s meruňkami Grand Marnier.

Postup: Nejprve si připravíme cukrový rozvar z cukru a vody (na 200 g cukru použijeme asi 100 ml vody). Svařujeme asi 10 minut, pak do rozvaru přidáme vanilku a trochu likéru Grand Marnier (podle chuti) a meruňky v něm krátce povaříme. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou.

"V kuchyni meruňky nejsou tak všestranné jako třeba švestky," vysvětluje Roman Paulus, "používají se hlavně do sladkých jídel. Jsou ale i výjimky – třeba Američané je přidávají do nádivky, když pečou krocana." Zpracování meruněk je hračka, jediné, co zabere trochu času, je jejich vypeckování, případně odstranění slupky (například pokud se chystáte vařit z nich džem).

Mistr kuchař

Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu.

Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům LN.

Více rad a receptů najdete ZDE

Při loupání vám pomůže jednoduchý trik: Ponořte meruňky na chvíli do vroucí vody a potom hned zchlaďte – slupka půjde dolů skoro sama. K tomu, aby se pecka snáz oddělila od dužiny, zase stačí poválet ovoce v dlani nebo na pevné podložce.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...