Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Místo instantní polévky houbový guláš. Co uvařit dětem pod stanem?

Jídlo

  6:39
Zapomeňte na instantní polévky, těstoviny či dokonce kaše. Ani pod stanem na horách či pod širákem v lese nemusíte jíst nevábně vypadající a chutnající „hotovky“. Server Lidovky.cz vybral pár receptů z nové Outdoorové kuchařky Petry Pospěchové. Nechte se inspirovat a jezte i na čundru dobře.

Houbový guláš v kotlíku foto: David Turecký/Smart Press

Houbový guláš v kotlíku

Když přijde přelom léta a podzimu a s ním houbová žeň, nemusíte z domu brát skoro žádné ingredience: stačí trocha sádla, cibule, možná pár brambor. Kotlík, v němž budete vařit, poslouží jako košík, sbírat můžete i do plátěné tašky. V guláši se dobře uplatní jak hříbky, tak křemenáče, klouzky, ale také mladé pýchavky. Více druhů hub udělá zajímavější chuť.

(rozpis na pětilitrový kotlík)

  • 1 kg hub
  • 1 větší cibule
  • 4 brambory
  • 2 lžíce sádla
  • sůl, majoránka

Houby důkladně očistíme a nakrájíme na větší kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nasekáme na drobné kostičky. V kotlíku nad ohněm rozpálíme sádlo, vhodíme na něj cibuli a orestujeme. Přidáme brambory a houby, krátce opečeme a pak zalijeme horkou vodou: stačí půl litru. Má-li být guláš řidší, ještě trochu přidáme.

Necháme dusit, dokud houby i brambory nezměknou. Nakonec osolíme, okořeníme majoránkou a necháme ještě chvíli probublávat. Místo majoránky můžeme použít divoké bylinky: třeba dobromysl, která roste na slunných krajích cest. Podáváme s chlebem.

Outdoorová kuchařka

Nepostradatelná knížka pro všechny, kdo vyrážejí na výlet či trek a nespokojí se s instantními polévkami nebo konzervami. Přináší chutné, rychlé, lehké a výživné recepty na všechny druhy výšlapů, shrnuje, jak jídlo nejlépe zabalit, naplánovat jídelníček, případně jaké přirozeně léčivé potraviny s sebou vzít pro případ zdravotních potíží.

Outdoorová kuchařka

Petra Pospěchová léta svých zkušeností z hor přetavila v příručku, která mapuje, jak se po všech kulinárních stránkách připravit na víkendový výlet do Jeseníků, zimní přechod ukrajinských hor či himálajské expedice, ale taky na jednodenní výšlap s dětmi.

Autor:
Témata: polévka, guláš, brambor

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!