31. března 2012 7:00, aktualizováno  17:45 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Staromák zaplavily ústřice,
otevíralo se i ochutnávalo

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Ústřice - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ústřice - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Pražské Staroměstské náměstí se stalo dějištěm mistrovství České republiky v otevírání ústřic. Soutěžící měřili své síly v otevírání třiceti kusů ústřic typu Belon. Nejlepší z nich pojede reprezentovat Česko na světový šampionát do irského Galway.

Vítězkou 11. mistrovství ČR v otevírání ústřic, které se  konalo na pražském Staroměstském náměstí, je Eliška Marková z restaurace Ambiente Brasiliero. Stanovené tři desítky měkkýšů otevřela za tři minuty a jedenáct vteřin.

Vloni zvítězil Tomáš Hladík z Bítovčic u Jihlavy, který v Irsku skončil na devátém místě. "Jedenáctý ročník má nový slogan od básníka a esejisty Léona-Paula Farguea: 'Miluji ústřice, člověk má pocit, jako by políbil moře na ústa'. Víte, v téhle větě je tak neuvěřitelná čerstvost, taková lahodnost, která prostě každého gurmeta a gurmána musí zahřát na pupíku," řekl Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. Poprvé bude akci moderovat Jan Rosák.

ústřice s česnekem

Ústřice Belon se hůř otevírají, lépe však chutnají

Ústřice typu Belon nahradily již v minulých letech podle mezinárodních pravidel větší typ Fine de Claires. Jsou sice složitější na otevírání, ale lépe chutnají. "Ústřice jsou v neuvěřitelně dokonalé kondici," poznamenal Vaněk o letošní kvalitě tohoto druhu jedlých mlžů. Nejlepším kuchařům v minulých letech k otevření stačily pouhé tři minuty. Letos se mimo jiné přihlásil také sedminásobný mistr republiky a světový šampion v otevírání ústřic Václav Frič, který bude reprezentovat svou restauraci.
Hodnotit se bude především rychlost, úprava i čistota otevření a největší počet správně otevřených kusů.

Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.

Ústřice například nesmí obsahovat kousky škeble, musí být správně odříznutá a nepoškozená. Kuchař by se také podle pravidel neměl žádným způsobem o ostrou schránku ústřice, kterou otevírá speciálním nožem a holýma rukama, poranit. Přihlížející na Staroměstském náměstí budou moci ústřice ochutnat.

Češi zatím přicházejí na chuť ústřicím jen pomalu a pochutnávají si na nich většinou jen gurmáni. Podle Vaňka se za první republiky jedly mnohem více. Od začátku tisíciletí dovoz měkkýšů (například ústřic a hlemýžďů) a korýšů (mimo jiné krevet a humrů) podle údajů Českého statistického úřadu stabilně stoupá. Pouze v roce 2010 u měkkýšů nastal pokles, a to v důsledku virových nákaz v producentských zemích.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Jste ve městě nová a nikoho neznáte?
Jste ve městě nová a nikoho neznáte?

Na eMimino.cz najdete maminky, které jsou na tom podobně.

Najdete na Lidovky.cz