28. května 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Mléko v masových receptech?
Ochutnejte na festivalu Milkparade

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Filet z tresky vařený v mléce | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Filet z tresky vařený v mléce | foto: www.alakarte.cz
PRAHA Mléčná vepřová líčka, milkshake z domácí zmrzliny, ale třeba i klasickou svíčkovou nabízí české restaurace, které se účastní festivalu Milkparade. Podniky po dobu akce, která potrvá do 9. června, nabízí tříchodové menu postavené na mléce a mléčných výrobcích, jako je máslo či tvaroh.

Mléčná menu ale zatím hosty nelákají tolik jako třeba chřest, sdělili organizátoři.

"Milkparade je dle našich očekávání méně navštěvovaný než například Chřestfest. Je to poměrně škoda, protože na něm lidé mohou ochutnat také skvělé lahůdky, které navíc nejsou tolik ovlivněny sezónní surovinou.

Milkparade naopak nabízí různorodá jídla s nápadem, jak zpracovat mléko trochu jinak," řekla Nikol Skočíková ze společnosti Alakarte.cz, která akci organizuje jako součást Festivalu chutí.

Bez mléka to v kuchyni nejde

I když se to na první pohled nezdá, mléko je součástí řady jídel. "Jako šéfkuchař hotelové restaurace nabízím mléko a mléčné výrobky v podstatě celý den. Stará lidová moudrost praví, že mléko ničím nenahradíš, a tím se řídím i já," uvedl Martin Ševít z restaurace Le Papillon, která v rámci Milkparade nabízí třeba v mléce pošírovaný filet z bílé tresky. "Tato úprava zaručuje uchování všech důležitých látek a vitamínů," doplnil Ševít.

Při pošírování je jídlo na několik minut vystaveno téměř vroucí kapalině, kterou může být třeba voda, víno nebo vývar, ale i rozpuštěné máslo, olej nebo mléko.

ČTĚTE TAKÉ:

Kromě mléka festival zohledňuje také sezónní suroviny jako jsou houby, hrášek či řepa, které jsou součástí menu restaurace Mood. Ta se soustředí na tzv. emocionální kuchyni, která pracuje s přeměnou textury i chutí pokrmu. "Třeba řepa je v předkrmu přeměněná na želé, používá se často i pěna. Je to tedy zejména hodně o emocích a prožitku," vysvětlil šéfkuchař restaurace Mood Jaroslav Zahálka.

Speciální menu pro hosty, kteří trpí nesnášenlivostí laktózy, pak nabízí brněnská restaurace Bohéma. Menu je připravené z mléčných výrobků, z nichž byl odstraněn mléčný cukr - laktóza. Jeho součástí je třeba carpaccio z mladé kedlubny s vanilkovou solí a rukolovým jogurtem.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz