26. března 2014 6:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Mlsejte zdravě. Nahraďte
cukr přírodními sladidly

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Cukr. Ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Cukr. Ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Cukr je strašákem všech diabetiků i lidí, kteří hubnou nebo si hlídají váhu. Ale co by to bylo za život, kdybychom si ho přeci jen trochu neosladili! Vyzkoušejte alternativní, přírodní sladidla, která jsou zdravější než cukr.

Sirup z agáve

Tento sirup je přírodní sladidlo získávané z kaktusu agáve, konkrétně ze šťávy, která vytéká z listů po jejich rozříznutí. Stejná rostlina se využívá také pro výrobu tequily. Agávový sirup podporuje činnost žlučníku a zabraňuje usazování cholesterolu v cévách.

Sirup je údajně dvakrát sladší než med. Proto s jeho dávkováním opatrně. V mírném množství vhodný pro diabetiky.

Stevie

Zázračná rostlinka nahradí cukr. Jak ji vypěstovat?

Tato tropická bylinka pochází z Jižní Ameriky, kde je v kuchyni běžně užívána. Má řadu prospěšných zdravotních účinků. Nejčastěji je ale užívána díky své sladivosti. Nepřipomíná však cukr, ale spíše lékořici. Koupíte ji v podobě tabletek nebo pasty, skvělé je také používat čerstvou. Můžete si ji vypěstovat i doma. Více čtěte ZDE. Vhodná pro diabetiky i při redukční dietě.

Stevie je hodně sladká, proto ji přidávejte do pokrmů po troškách. Bylinka nesmí projít teplotou varu, jinak zhořkne! Je proto dobré dochutit s ní třeba teplý nápoj, nepečený dezert nebo již hotovou ovesnou kaši.

Stevie je dnes čím dál tím častěji používá k doslazování některých jídel či nápojů, které můžete koupit v obchodě. Nenechte se však zmást. Tyto výrobky stejně obsahují z většiny umělá sladidla.

Javorový sirup

Oblíbené sladidlo, které se vyrábí v USA a v Kanadě z mízy javoru cukrového. Čím je sirup světlejší, tím je chutnější a kvalitnější. Obsahuje vitamín B, vápník nebo železo a pomáhá při detoxikaci organismu.

V kuchyni se dá využít prakticky kdekoli. Je skvělý do moučníků, snídaňových kaší nebo na palačinky. Pro diabetiky vhodný jen ve velmi malém množství. Neuškodí konzultace s lékařem.

Kokosový cukr

Je získáván v Indonésii ručním sběrem nektaru z květů kokosových palem. V Asii se používá již stovky let. Prodává se nerafinovaný. Obsahuje mnoho vitamínů a antioxidantů a je prospěšný pro náš imunitní systém.

Pro svou karamelovou chuť se skvěle hodí především do moučníků, cereálií nebo k ovoci. Vhodný pro mírné diabetiky.

ebrEliška Bramborová
  • 3Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz