Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

USA

Mlsejte zdravě. Nahraďte cukr přírodními sladidly

Cukr. Ilustrační foto. foto: Shutterstock

Doporučujeme
Cukr je strašákem všech diabetiků i lidí, kteří hubnou nebo si hlídají váhu. Ale co by to bylo za život, kdybychom si ho přeci jen trochu neosladili! Vyzkoušejte alternativní, přírodní sladidla, která jsou zdravější než cukr.
  6:00

Sirup z agáve

Tento sirup je přírodní sladidlo získávané z kaktusu agáve, konkrétně ze šťávy, která vytéká z listů po jejich rozříznutí. Stejná rostlina se využívá také pro výrobu tequily. Agávový sirup podporuje činnost žlučníku a zabraňuje usazování cholesterolu v cévách.

Sirup je údajně dvakrát sladší než med. Proto s jeho dávkováním opatrně. V mírném množství vhodný pro diabetiky.

Stevie

Zázračná rostlinka nahradí cukr. Jak ji vypěstovat?

Tato tropická bylinka pochází z Jižní Ameriky, kde je v kuchyni běžně užívána. Má řadu prospěšných zdravotních účinků. Nejčastěji je ale užívána díky své sladivosti. Nepřipomíná však cukr, ale spíše lékořici. Koupíte ji v podobě tabletek nebo pasty, skvělé je také používat čerstvou. Můžete si ji vypěstovat i doma. Více čtěte ZDE. Vhodná pro diabetiky i při redukční dietě.

Stevie je hodně sladká, proto ji přidávejte do pokrmů po troškách. Bylinka nesmí projít teplotou varu, jinak zhořkne! Je proto dobré dochutit s ní třeba teplý nápoj, nepečený dezert nebo již hotovou ovesnou kaši.

Stevie je dnes čím dál tím častěji používá k doslazování některých jídel či nápojů, které můžete koupit v obchodě. Nenechte se však zmást. Tyto výrobky stejně obsahují z většiny umělá sladidla.

Javorový sirup

Oblíbené sladidlo, které se vyrábí v USA a v Kanadě z mízy javoru cukrového. Čím je sirup světlejší, tím je chutnější a kvalitnější. Obsahuje vitamín B, vápník nebo železo a pomáhá při detoxikaci organismu.

V kuchyni se dá využít prakticky kdekoli. Je skvělý do moučníků, snídaňových kaší nebo na palačinky. Pro diabetiky vhodný jen ve velmi malém množství. Neuškodí konzultace s lékařem.

Kokosový cukr

Kokos. Ilustrační foto.

Je získáván v Indonésii ručním sběrem nektaru z květů kokosových palem. V Asii se používá již stovky let. Prodává se nerafinovaný. Obsahuje mnoho vitamínů a antioxidantů a je prospěšný pro náš imunitní systém.

Pro svou karamelovou chuť se skvěle hodí především do moučníků, cereálií nebo k ovoci. Vhodný pro mírné diabetiky.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...