Burčákomat. Vinaři našli způsob, jak zachovat kvalitu typicky podzimního nápoje až do okamžiku konzumace v pohodlí domova. Jinými slovy: i lidé ve městech vzdálených od jižní Moravy budou nyní moci ochutnat zdravý a dobrý burčák.
Zdraví prospěšný burčákKvalitní burčák v nejlepší fázi tzv. vrcholného kvašení obsahuje čtyři až šest procent alkoholu. Obsahuje také velké množství vitaminů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B; například tiamin podporuje srdeční činnost. Díky kvasinkám v něm jsou i bílkovinné látky, takže je výživný. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí. Nehotové víno neboli burčák se může pít v několika stadiích: sladký – převažuje přírodní cukr nad alkoholem, chuť je moštová, ovocná, v této fázi je pro většinu lidí nejchutnější |
"Ty první burčákomaty, které jsme už rozmístili, lidé přijali velmi rychle, stejně jako nedávno mlékomaty," uvedl Jindřich Sobota z Chateau Lednice, kde myšlenka vznikla. "Dokonce se asi na dvou místech stalo, že oba automaty stojí vedle sebe. Zatímco u mlékomatu nebyla fronta žádná, u burčákomatu stála řada lidí," dodal. Na různých místech republiky se postupně objeví na dvacet burčákomatů, například v prostorách obchodních řetězců.
Samotný burčákomat tvoří speciální kulatá nerezová nádoba s nepřerušeným chladicím systémem, z níž se přímo před zraky kupujících stáčí burčák zchlazený na teplotu 4 až 10 stupňů Celsia. Důležité je, že nápoj zůstává po celou dobu v chladu a temnu. Kvasný proces je tak pozastaven a sám zákazník si "vychytá" správný okamžik, kdy burčák dozraje do fáze, v jaké ho pije nejraději. "Tím, že hroznový mošt nepustíme do vyšší teploty, zachováme všechny přírodní látky včetně vitaminů i aminokyselin a hlavně neopakovatelnou vůni po citrusových plodech, jablíčkách nebo hruškách. To lze zajistit jedině chladem," přiblížil Sobota. Ti, kterým více chutná burčák v pozdějších stádiích, jako je řezák nebo takzvaný mydliňák, si ho doma nechají prostě jen "ohřát" třeba do druhého dne.
"Kdy poznáte ten správný okamžik? Musíte si postavit džbánek na linku, pozorovat bublinky a pomalu ochutnávat, až to bude ono," radí konzumentům další z odborníků Petr Krejčík.
Na rozdíl od jiných potravinových automatů burčákomat není plně samoobslužný. "Každý má vedle sebe ve stánku obsluhu. U té se nejen platí, ale je to hlavně jediný způsob, jak zabezpečit, že si alkohol nebudou moci načepovat děti mladší osmnácti let," upřesnil Krejčík.
Burčák je specialita zejména Čech a Moravy, případně ještě sousedního Rakouska, kde se prodává pod označením sturm. Zákon, vzdor protestům z Bruselu, umožňuje za burčák označit jen produkt z tuzemských vinic. Prodávat se smí pouze od 1. srpna do 30. listopadu.
Burčákomaty budou fungovat zhruba do konce října. "Postupně budeme najíždět jednotlivé odrůdy tak, jak budou dozrávat," řekl Sobota. Cenově se nápoj z burčákomatu příliš neliší od burčáků nabízených ve vinotékách.