16. srpna 2012 14:30 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Můj syn už snad bude žít v
gastroráji, říká kuchař z Kluků v akci

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 5Diskuse
Ondřej Slanina, který je známý také z pořadu Kluci v akci. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ondřej Slanina, který je známý také z pořadu Kluci v akci. | foto: Archiv PFF
Největší problém české gastronomie je podle šéfkuchaře Ondřeje Slaniny čtyřicet let komunismu a amatérismus. "Bude to u nás ještě alespoň dvacet let trvat, abychom se dostali na nějaký standard západní Evropy," tvrdí kuchař známý z pořadu Kluci v akci.

V České republice je také podle Slaniny často špatný přístup hospodských i zákazníků. Ale i ten se prý zlepšuje: "Jsem optimista, dávám tomu dvacet let. Snad můj syn už bude žít v gastroráji," řekl v on-line rozhovoru serveru Lidovky.cz.

Lidé by se podle jeho názoru měli zamyslet, jaké potraviny kupují: "Bohužel dokud bude mezi našimi občany dominující cena potravin, tak nelze očekávat zlepšení. Myslím si, že je problém právě u konzumentů než u výrobců. Tedy pokud někdo něco kupuje, tak proč by to výrobce nevyráběl?" zamýšlí se známý kuchař.

ČTĚTE TAKÉ:

Existuje jediná rada: Čtěte etikety a najděte si obchodníka kterému důvěřujete. "Já osobně mám zatím dobrý zrak, tak lupu nepotřebuju, ale určitě si etikety čtu," prozradil Slanina. A jaký názor má na rozmrazené pečivo - kupovat či nekupovat? "Je to na Vás, pokud vám chutná, tak kupujte, pokud ne tak nekupujte," radí.

"Nevařím ze surovin, které nemám"
V rozhovoru si rýpnul i do kuchaře Jiřího Babici. Čtenáři, který ho nazval kuchařským kolegou, 'Kluk v akci' vzkázal: "Není to můj kolega, nemám obchod a servis s lyžemi (mimochodem je prý moc dobrý) a nevařím ze surovin které nemám," poznamenal.

A jak se on sám dostal ke svému povolání? "Když jsem se v patnácti rozhodoval co dál dělat, kuchařina byla jasná volba. Neni to tradice, prostě mě bavilo vařit a baví stále," vysvětlil Slanina. Také doma prý vaří zásadně on. A se svým kolegou Filipem Sajlerem z pořadu Kluci v akci se už zná dlouho. "Známe se už dvanáct let, tedy mnohem déle než natáčíme. Vídáme se dost často," prozradil.

Jak udělat dobrý biftek?

Nejdůležitější je kvalitní maso z býka. Nesolit, neklepat. Na začátek ho vyndejte tak 15 minut před přípravou z lednice. Poté ho opepřete čerstvě mletým pepřem a pokapejte olivovým olejem. Rozpalte pánev a vložte steak, prudce opečte z jedné strany a poté z druhé, vždy cca 3 minuty. Poté vložte do trouby vyhřáté tak na 180°C a dopékejte 5 - 8 minut podle stupně propečení. Poté vyndejte z trouby, položte na savý papír. Na steak položte plátek másla, osolte a nechte ještě cca 5 minut odpočinout. Podávejte a užívejte.

gluGabriela Kolinová (Lukáčová)
  • 5Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!