2. dubna 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Muzeum gastronomie
otevře na Velikonoce

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Gastronomie - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Gastronomie - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
PRAHA Síň slávy české gastronomie, ale i expozici o stolování a historii příborů otevře počátkem dubna nové Muzeum gastronomie v Jakubské ulici v Praze. Kromě nejstarší česky psané kuchařky se zde zájemci budou moci seznámit i s proslulými českými a světovými kuchaři, cukráři či hoteliéry.

Zpřístupněna bude i část věnovaná úpravám jídelní tabule včetně popisu základních pravidel stolování. První část muzejní expozice bude zatím přístupná pouze pro školy nebo ohlášené skupiny, řekla kurátorka Nina Provaan Smetanová.

ČTĚTE TAKÉ:

"Muzea zabývající se historií gastronomie jsou novinkou a doposud jich po světě není mnoho. My se neomezujeme na prezentaci sbírek artefaktů tradičním muzejním způsobem, ale vytváříme prostor, ve kterém poutavým způsobem představujeme historii vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci," uvedla Smetanová.

Kuchařka Magdaleny Rettigové

Síň slávy české gastronomie seznámí zájemce s historií českých kuchařských knih od prvního česky psaného rukopisu z 15. století až po autory druhé poloviny 20. století. Muzeum například získalo úplně první vydání kuchařky od buditelky a spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové.

"Dále (síň) připomíná významné gastronomické podnikatele a úspěchy československého pohostinství na světových výstavách," dodala Smetanová.

Zpřístupněn bude i sál velkých kuchařů a filosofů gastronomie, kteří patří mezi zakladatele oboru. "Je zde zastoupen například Guillaume Tirel zvaný Taillevent, který vařil a psal ve Francii 14. století," uvedla Smetanová.

Zájemci se budou moci seznámit i s recepty slavného italského mistra a autora rozsáhlé renesanční kuchařky Bartolomea Scappiho, který vařil pro labužnického papeže Pia V. Chybět nebude ani francouzský gastronom Alexandre Balthazar Laurent Grimod de La Reyniere, autor receptu na dropa nadívaného dalšími 16 druhy drůbeže.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

"První část muzea zpřístupníme během Velikonoc. Pro plnou veřejnost otevřeme někdy kolem 10. května, jak vyjdou dokončovací práce," řekla Smetanová. Přibude hlavně expozice věnovaná úpravám pokrmů - od pravěkého ohniště a vaření bez nádob, přes dýmnou a krbovou kuchyň až po mikrovlnou troubu a konvektory.

Více o muzeu najdou zájemci na www.muzeumgastronomie.cz.

ČTK, Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz