Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Muzeum gastronomie ukazuje, jak se kdysi jedlo při konkláve

Jídlo

  15:00
PRAHA - Výstavu k volbě papeže připravilo pražské Muzeum gastronomie. Ukazuje v ní, jak se stravovali kardinálové během konkláve v dobách dávno minulých.

Za Evropu má hlasovat 60 kardinálů, z toho 28 z Itálie, za Severní Ameriku 14, za Latinskou Ameriku 19, za Afriku 11, za Asii deset a za Oceánii jeden foto: ČTK

Konkrétně od listopadu 1549 do února 1550 při volbě papeže Julia III, oznámila kurátorka muzea Nina Provaan Smetanová. Italský renesanční kuchař Bartolomeo Scappi (1500-1577), který vařil mnoha kardinálům a papežům, totiž tehdy organizoval přípravu pokrmů a zajímal se také o vybavení kardinálských cel - pokojů během volby. Vše si nechal dopodrobna nakreslit, dřevoryty zařadil do své knihy Opera.

"Díky této publikaci, jejíž ilustrace dokládají výstavní panely, mohou zájemci nahlédnout do kuchyně, kde se vařilo pro kardinály, i do jejich pokojů a poznat, v čem se pokrmy tehdy dopravovaly," uvedla kurátorka.

Kardinálové měli ochutnávače

Obrázky zachycují dřevěné zásobníky na pokrmy a nosiče vína, tepelně izolované nosiče jídel, nosiče na olej a ocet, nosiče písku na čištění nožů, lapače much a svícen. Další ilustrace ukazuje, jak se jídlo kardinálům předávalo. Během konkláve se připravovalo odděleně a pod dohledem, dopravovalo se v uzavřených nádobách a lahvích.

Sloužící kardinálů předkládali pokrmy pro svého pána ochutnávačům. Ti kontrolovali zdravotní nezávadnost pokrmů, ale i to, zda nejsou kardinálům posílány tajné vzkazy. Když bylo vše v pořádku, jídlo se dalo na talíře. Ke kardinálům se dostávalo pomocí otočných mechanismů ve stěně cel. Ihned poté museli sloužící pod vojenským dohledem odejít.

Ze Sixtinské kaple se kardinálové poté přesunou do izolovaného vatikánského penzionu.

První zmínka o kuchařském umění Bartolomea Scappiho se objevila v dubnu 1536, kdy zařizoval banket kardinála Lorenza Campeggia pro císaře Svaté říše římské Karla V. Bohatě ilustrovaná kuchařka Opera di Bartolomeo Scappi Maestro dell'Arte del Cucinare vyšla v roce 1570 a Scappi v ní shrnul své celoživotní kuchařské zkušenosti. Obsahuje tisíc receptů, vysvětlení a poučení, popisy kuchařských postupů a kuchařského nářadí.

Recepty z Ameriky

Scappi v kuchařce uvádí recepty s ingrediencemi dovezenými z Ameriky, které byly do té doby neznámé, popisuje i nové postupy v přípravě jídel. Poprvé tu jsou vyobrazeny jídelní vidličky. Kniha způsobila převrat v renesanční kuchyni. Scappi označil parmazán za nejlepší sýr světa, odhalil tajemství zvětšení velikosti husích jater známých jako foie gras. Doporučoval používat dřevěné nástroje pro míchání delikátních potravin, protože po styku s kovem mohou zhořknout. Pečeně chránil před spálením promaštěným papírem.

Autoři: ,