Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Muži sobě: první česká kuchařka určená mužům

Jídlo

  7:00
Mužům chutnají jiná jídla než ženám, mají k vaření jiný přístup a také zpravidla vaří z jiných důvodů a při jiných příležitostech. I to je poselstvím nové kuchařky Muži sobě, která vyjde v první polovině května.

Kuchařka určená mužům foto: Muži sobě

Autorka a nakladatelka knihy Zuzana Humpolcová se rozhodla, že napraví společenský nešvar a zvyk, že k plotně patří ženy. Podle Humpolcové jsou to právě muži, kdo patří do kuchyně. "Myšlenka vznikla krátce pro vydání Kuchařky pro dceru, můj bratr si stěžoval, že není žádná kuchařka pro syna a nutil mě, abych takovou vydala. Jenže kuchařku pro muže nemůže napsat matka tří dcer, tak koho oslovit, aby ji sestavil?" vzpomíná Zuzana Humpolcová, nakladatelka knihy, která ji také edičně připravila a napsala pro ni všechny texty.

Minimum nádobí

Všechny recepty vybrali, připravili a pro focení uvařili muži - kuchaři. V knize se tak objeví recepty od Romana Pauluse, Jirka Štifta, Romana Dolejše, Michala Pšenička a dalších českých špičkových kuchařů. Ovšem nejde o "šefkuchařské" složité recepty. Právě naopak. Kuchařka je o jednoduchém domácím vaření. Jde o to připravit jídlo rychle, z dostupných surovin a s použitím minima nádobí.

Recepty jsou v knize seřazené podle příležitostí, ke kterým se jídla nejvíce hodí. Jídla pro jednoho, pro partu kamarádů, pro děti a jedna z kapitol je věnovaná romantickým večeřím pro ženu (následuje ji kapitola Snídaně do postele). Nechybí ani kapitola plná pálivých jídel, sladkostí nebo receptů našich maminek. Specialitou je kapitola šéfkuchařských majstrštyků, složitějších jídel, která hosty naprosto ohromí.

Někteří z šéfkuchařů prozrazují i recepty, které jsou v restauracích, kde působí, vyhlášené. Slavné vejce Benedikt z Café Imperial, proslulý tatarák z restaurace Na kopci nebo sezamovo-čokoládové tyčinky z Buddha-Baru.

Tatarák s bramborovými hranolky a salátem (Titus Eliáš)

Co se ti vybaví, když se řekne „pořádné chlapské jídlo k pivu“? No jasně, tatarák! K nám Na Kopec chodí spousta hostů právě kvůli němu, a přitom na něm není nic složitého, jen je prostě jiný, bez žloutků, mleté papriky i bez výrazné syrové cibule. Na rozdíl od toho klasického hospodského je tedy mnohem lehčí a svěžejší, což oceňuji hlavně v létě. Nechodí na něj pivní pupky, které ho zalijí šesti kousky, ale spíš ti, kdo si chtějí pochutnat. Recept jsem okoukal v Belgii, kde jsem byl na stáži. V Belgii k němu jedí bagetu nebo jakékoli bílé pečivo, podle mě se ale víc hodí hranolky a salát.
 
Ingredience: 600 g hovězího válečku, 4 hrsti okurek „cornichon” (nakládané malé okurčičky), 4 šalotky, 2 hrsti kaparů, 4 hrsti čerstvých bylinek (petržel, rozmarýn, bazalka), 4 lžíce strouhaného parmazánu, 8–12 stříknutí worcesteru a tabasca
4 vrchovaté lžíce dijonské hořčice a kečupu, 8 vrchovatých lžic majonézy, 40 ml olivového oleje, sůl, pepř, 600 g brambor nebo bramborových hranolek, 400 g listového salátu (mix), balsamico, olivový olej na dochucení
 

Tatarák s bramborovými hranolkami a salátem

Postup: Okurky, šalotku, kapary a bylinky nasekej nadrobno a nastrouhej parmazán. Namel hovězí maso (nebo naškrábej nožem) a v misce ho smíchej se všemi ostatními ingrediencemi. Dochuť olivovým olejem, solí a pepřem. Usmaž hranolky.Opraný salát ochuť balsamicem a olivovým olejem, potom salát i hranolky podle chuti osol. Před podáváním z masa navlhčenýma rukama vyválej kouličky, které lehce zmáčkneš a položíš na salát. Pro větší efekt lze použít kulaté tvořítko nebo pomocí dvou lžic vytvořit tvar nočku. K tomu přidej hranolky a okamžitě podávej.
 
Ochucuj dle libosti – více tabasca pro ostřejší tóny či trochu více kaparů pro větší kyselost. Nebo více olivového oleje pro hedvábnější pocit v ústech. Majonézu s hořčicí a kečupem, worcesterem a tabescem můžeš také vmíchat do masa jen zčásti a zbytek servírovat zvlášť – třeba ve vaječné skořápce jako my. Okurky použij ty nejmenší, jsou nejpevnější – ale pozor, abys omylem nekoupil ty pálivé, ty se do tataráku nehodí.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...