Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

NA CESTÁCH S ŠÉFKUCHAŘEM: Vyzkoušejte švédskou specialitu 'co dům dá'

Jídlo

  6:50
Několikrát jsem byl pozván na českou ambasádu ve Stockholmu, kde jsem zajišťoval občerstvení pro státní návštěvy. Přípravy na podobné akce jsou složité, zdlouhavé a vše se připravuje na nejvyšší úrovni.

Šéfkuchař Michael Váňa foto: Archiv restaurace U Modré kachničky

O to více mě to ve chvílích volna táhlo někam do lidové hospůdky, kde si vaří Švédi sami pro sebe, a kde v rámci „prohibice“ teče pivo. V centru města ve čtvrti Norrmalm se nachází spousta restaurací různých cenových úrovní a vesměs se v nich výborně vaří. Vybral jsem si restauraci kam chodí hlavně místní na rychlé i rodinné obědy. Restaurace Pyttirian Kok & Bar je denní bistro s barem a každý den zde mají jinou nabídku švédských specialit - například různě upravené ryby, mušle, masové kuličky, sobí guláš a velkou nabídku polévek a salátů.

Můj cíl byl jasný, chtěl jsem ochutnat švédskou klasiku všech domácností - jídlo Pyttipanna. Je to takový ten pokrm, jak se u nás říká, „co dům dá“. Existuje receptu jsou tisíce verzí a každá rodina má své vylepšení a oblíbené variace.

Pyttipanna

Název jídla Pyttipanna napovídá o jaké jídlo jde. Slovo pytt znamená něco jako kousek či drobné a panna je pánev. Setkat se můžeme i s názvem Swedish hash (název pochází z francouzského slovesa hacher- sekat) Základ tvoří brambory, které jsou promíchané s cibulí, kousky mas a uzeniny. To vše je nakrájeno na velmi malé kostičky a restováno na rozpálené pánvi. Pyttipanna se podává se syrovým žloutkem nebo sázeným vejcem a červenou řepou. Jídlo se hojně dělá v domácnostech jako rychlá a vydatná večeře ,ale obzvláště je oblíbené pro svoji jednoduchost a sytost u „slaměných vdovců“

Pyttipanna

  • 500 g brambor
  • 2 cibule
  • 200g vepřového ,kuřecího nebo hovězího masa
  • 100 g uzeného masa
  • 100 g paprikové klobásy
  • 50 g másla
  • svazeček listové petrželky
  • tymián
  • sůl
  • drcený pepř
  • 4 vejce
  • červená řepa

Všechny ingredience nakrájíme na stejně velké kostičky cca půl centimetrů malé. Maso (vepřové, kuřecí nebo hovězí) opepříme a restujeme na másle v pánvi. Asi po pěti minutách restování přidáme cibule a brambory. Vše dohromady dusíme pod pokličkou až jsou brambory měkké. Přidáme uzené maso a klobásu a společně dusíme ještě 5 minut. Dle potřeby osolíme a vmícháme nasekanou petrželku a pár lístků tymiánu.

Šéfkuchař Michael Váňa

Michael Váňa je jedním z mála českých kuchařů, kterému se podařilo uspět i v zahraničí. Začínal v Praze, kde během své kariéry vystřídal několik restaurací. Postupem času se dostal do jednoho z podniků, který spadal pod dva majitele - jeden byl Švéd a druhý Nor. Ti mu poskytli roční stáž ve vyhlášené švédské restauraci Grand restaurant v Malmö, v níž vařil i pro tamějšího krále.

Jeho pokrmy ochutnala celá řada osobností, mezi které se řadí: Václav Havel, Sean Connery, Tom Cruise, Gérard Depardieu, členové kapely Pink Floyd, Karel Gott či Adolf Born.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...