30. prosince 2016 6:05 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Na jednohubky a chlebíčky zapomeňte. Připravte domácí paštiku

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Domácí paštika | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Domácí paštika | foto: Shutterstock
Cukroví, chlebíčky a jednohubky - tento každoroční sváteční kolotoč už nikoho nepřekvapí a upřímně asi ani moc neokouzlí. Co ale připravit pro své blízké nebo návštěvy něco méně tradičního a chuťově naprosto dokonalého? Pohrajte si s vynikající domácí zvěřinovou paštikou.

O vánočních svátcích obvykle návštěvy pohostíme domácím cukrovím, jednohubkami či chlebíčky. „Vánoce a oslavy nového roku si žádají něco speciálního, ale zároveň nic složitého na přípravu. Co tahle zkusit domácí zvěřinovou paštiku,“ doporučuje šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts.

Zvěřinová paštika s kuřecími játry a brusinkami

  • 100 g kančí plec (kýta)
  • 325 g kuřecí játra
  • 100 g špeku
  • 75 g červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g kachního sádla
  • 125 g másla
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 150 ml portského vína
  • 100 g anglické slaniny na plátky (pouze forma)

Kančí maso a játra důkladně očistíme. Maso nakrájíme na kostičky cca 1 cm a játra na větší kusy 3 cm. Na pánvi rozpustíme sádlo, do rozpáleného tuku vložíme kančí maso, osolíme, opepříme a restujeme na středním ohni cca 5 minut. Pak přidáme játra a na malinké kostičky nakrájený špek a znovu vše zarestujeme 5 minut.

Dále přidáme na drobné kostičky nakrájenou červenou cibuli, utřený česnek, nasekaný tymián a bobkový list s novým kořením zabalený a zavázaný do hadříku (abychom poté nemuseli pracně hledat kuličky). Vše promícháme dohromady a podle chuti dosolíme a dopepříme. Zalijeme portským vínem a pod pokličkou dusíme 10-12 minut na středním ohni. Hotovou směs necháme lehce vychladnout a umeleme na jemném mlýnku a směs důkladně rozmixujeme s povoleným máslem (pokojová teplota).

Teď záleží na nás, jak budeme chtít paštiku podávat. Můžeme použít jakékoli malé skleničky, do kterých směs nastříkáme cukrářským pytlíkem nebo použijeme formu kterou vyložíme slaninou tak aby na každé straně byly tak 2 cm přes formu, z důvodu uzavření a celistvého tvaru paštiky.

V lednici necháme odležet do druhého dne nebo minimálně 4 hodiny. Paštiku krájíme na plátky cca 1,5 cm a ozdobíme brusinkami. Podáváme s toasty nebo pečivem libovolného výběru. Pokud máme paštiku ve skleničce, dáme brusinky na paštiku a ozdobíme třeba čerstvým kerblíkem.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.