20. srpna 2015 7:39 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Nakládané či s lososem.
Přinášíme recepty s okurkami

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Okurky (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Okurky (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
Ačkoli je letos kvůli suchu okurek méně, neodmyslitelně k létu patří. Že nevíte co s nimi? Zkuste okurkovou omáčku, domácí tzatziki, a nebo je jednoduše naložte. Server Lidovky.cz přináší několik jednoduchých receptů.

Okurky obsahují 90 procent vody a skvěle se hodí do salátů i ke krátké tepelné úpravě, můžeme s nimi zacházet jako s cuketou. Hodí se do salátů, ale i ke králičímu masu či rybám. Konzumace okurek je zdraví prospěšná. Okurky totiž čistí střeva, zabraňují vzniku ledvinových kamenů a pomáhají snižovat krevní tlak. 

Sterilované okurky

  • 2 kg okurek
  • 1 litr vody
  • 250 ml octa
  • 10 stroužků česneku
  • 40 g soli
  • cukr
  • 6 ks hřebíčku
  • 15 celých pepřů
  • 15 kuliček nového koření
  • 6 bobkových listů
  • 6 lžiček hořčičného semínka
  • svazek kopru
  • 2-3 cibule
  • kolečka mrkve

Okurky namočte na patnáct minut do studené vody, důkladně omyjte a opláchněte. V hrnci svařte vodu s octem a solí a přidejte cukr. Poté nechte nálev vychladnout. Naskládejte okurky do sklenic a do každé sklenice přidejte kolečka mrkve (podle chuti), česnek, hřebíček, 3 kuličky pepře, lžičku hořčičného semínka, plátky cibule, kopr a bobkový list. Do sklenic nalijte teplý nálev tak, aby byly okurky ponořené, uzavřete a sterilizujte v troubě zhruba 20 minut.

Nakládané okurky - ilustrační foto.

Králičí stehno v okurkové omáčce a žemlové knedlíky (Honza Wiesner)

  • 4 větší králičí stehna
  • 1 větvička tymiánu
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 4 cibule
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel)
  • 3 kuličky pepře
  • 6 bobkových listů
  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 80 g másla
  • 2 lžíce mouky
  • 6–8 nakládaných okurek
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 5 lístků meduňky
  • sůl, pepř

Králičí stehýnka zbavte pánevní a vnitřní kosti, ponechte pouze poslední část, „držátko“. Maso převaž provázkem, aby drželo tvar. Osolte a posypte lístky tymiánu. Cibuli a zeleninu očisti a nakrájejte na kostky. V hrnci rozpalte olej a stehna na něm opečte. Pak je vyjměte a v hrnci orestujte cibuli a nakrájenou zeleninu, přihoďte koření, zastříkněte bílým vínem a zalij kuřecím vývarem. Maso duste doměkka, asi 40 minut. Zatímco se maso dusí, připravte knedlíky.

Na malé pánvi rozpusťte máslo, rozmíchejte v něm mouku, až vznikne hladká jíška, a nech ji lehce zhnědnout. Z hrnce vyndejte maso, v omáčce rozmíchejte jíšku a nech ještě alespoň 10 minut provařit. Potom omáčku přeceďte, přidejte na jemné nudličky překrájené okurky, zakysanou smetanu a lístky meduňky. Dochuťte solí a pepřem.

Řecké tzatziki

  • 1 střední salátová okurka
  • 1 kelímek (200g) řeckého jogurtu
  • hrst máty nebo kopru
  • 1 velký stroužek česneku 
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Postup: Okurku oloupejte pomocí škrabky na zeleninu a poté nakrájejte na malé kostičky o velikosti strany cca 2-3 mm. Nejprve rozkrojte okurku podélně napůl, poté nakrájejte na tenké plátky a ty překrojte příčně. Lístky máty nebo kopru oberte ze stonků a nasekejte nožem - mátu na jemno, protože má tužší listy, v případě, že dáváte kopr, tak nahrubo.

Česnek utřete nožem na prkénku a přidejte spolu s bylinkami k okurce. Rozmíchejte s jogurtem, ochuťte citrónovou šťávou a podle chuti přidejte sůl a čerstvě mletý pepř. Nakonec zakápněte trochou oleje.

Tzatziki

Marinovaný losos s okurkovým relishem (Roma Paulus)

  • 800 g lososa
  • 4 cl ginu
  • 150 g hrubozrnné hořčice 
  • marináda na lososa: 
  • 300 g cukru krystal
  • 150 g soli
  • 2 bobkové listy
  • cca 20 kuliček nového koření
  • cca 20 kuliček pepře

Relish: 2 středně velké salátové okurky, 20 g cukru krystal , 100 ml vinného octa, sůl

Dresink: 200 g hrubozrnné hořčice * 3 lžíce medu, 150 ml olivového oleje , sůl

Postup: Smícháme suroviny na marinádu. Do pekáče vložíme – kůží dolů – lososa, zasypeme marinádou z cukru, soli a koření, zalijeme ginem a necháme dva dny marinovat. Poté lososa opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme a potřeme hořčicí. Připravíme si relish: okurky nastrouháme a ochutíme cukrem, octem a solí. Suroviny na dresink mixujeme do hladka a dochutíme. Lososa nakrájíme na velmi tenké plátky a servírujeme s relishem, přelité dresinkem. Podáváme s toastem z bílého chleba nebo světlou bagetou.

Okurková sezona. Zkuste ji s lososem, radí Roma Paulus
apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz