8. února 2010 14:55 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Nápoje, které v zimě zahřejí:
svařené víno, punč, horký džus

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
Svařené víno - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Svařené víno - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
K zimě patří něco pro zahřátí. Jaké variace klasických modelů typu svařené víno nebo grog nabízejí špičkoví barmani? Zkuste to podle nich.

Milan Zaleš,
barman pražského Bugsy’s Baru

Co pít v zimě
Rozhoduji se až v baru, na co mám zrovna chuť. Nicméně v zimě si rád vychutnám horký drink se skořicí či klasický svařák. Nepohrdnu ani čajem – z čerstvého zázvoru s medem a kapkou citronové šťávy je absolutně bezkonkurenční, a to nejen v zimě. Na finále barmanské soutěže Finlandia Vodka Cup ve Špindlerově Mlýně mě příjemně překvapily horké nápoje s ochucenými vodkami.

Quick Cranberry Finish
Vítězný koktejl na finále FVC jsem vymyslel za deset minut ze čtyř surovin. Přestože je s ledem, zahřeje a osvěží. Nejdříve ucítíte plnou chuť brusinek s nádechem broskví a medu, poté ožijete díky čerstvé limetkové šťávě. Do vysoké sklenice nasypte pár kostek ledu. Do šejkru nalijte 2 cl vodky Finlandia Cranberry (nejlepší v portfoliu!), 3 cl voňavého likéru Southern Comfort a šťávu z necelé poloviny limetky, dobře protřepejte a nalijte do sklenice. Doplňte brusinkovým džusem a sklenici ozdobte kolečkem limetky s ostružinou.

Kuuma Greippy
Teplý hruškový džus doplněný skořicí a ochucenou vodkou. Výsledná chuť se mění podle příchutě vodky, například brusinková nebo grepová dodá nápoji ostrost, mangová zase sladkost. Skvěle chutná i v nealkoholické variantě.

Ohřejte 150 ml 50% hruškového džusu – neměl by se vařit, ale jen pěnit. Do sklenice nasypte půl lžičky mleté skořice, dolijte 4 cl ochucené grepové vodky a horkým džusem. Míchátkem z celé skořice příjemně překvapíte.

Med chrání před rakovino a duševním vyčerpáním, říkají experti

Roman Vágner, šéfbarman Be Bop Baru pražského hotelu Radisson Blu Alcron

Co pít v zimě:
Procházkové pití, cokoliv vás venku zahřeje – horký džus, punč se zimním kořením, svařené víno, které se z Čech rozšířilo do Evropy a začíná dobývat i Ameriku. Klasikou je grog. Panáka českého tuzemáku zalijte horkou vodou a doplňte citronem nebo pomerančem a 2 cl javorového sirupu. Z našeho baru si můžete teplé nápoje odnést v termohrnku.

Hot look
Přitáhne vás na první pohled červenou barvou a rybízovou vůní. Oproti klasické verzi z brusinkového džusu je sladší a má plnější konzistenci a skvěle chutná i bez alkoholu. Do čajového sáčku vložte hvězdičku badyánu, tři hřebíčky, 1 cm skořice a semínko kardamomu. Zašijte a můžete použít vícekrát do stejného nápoje. Sáček se zimním kořením vložte do hrnku s 200 ml kvalitního černorybízového džusu a ohřejte buď horkou párou (z trysky presovače), nebo na plotně, ale nepřiveďte k varu! Přilijte 4 cl brandy, koňaku nebo calvadosu. Ozdobte pomerančovým chipsem. Pomeranč s kůrou nakrájejte na 3 mm silné plátky, posypte cukrem a na pečícím papíru usušte v troubě na nejnižší teplotu. Můžete takto připravit i jiné ovoce.

Opilé jablko
Říznější jablečný drink, vynecháte-li alkohol, pojmenujte koktejl Střízlivé jablko. Do láhve s bílým rumem (např. Matusalem) vložte na týden 1–2 tyčinky skořice. Získáte výborný skořicový rum, který vydrží, než ho vypijete. Skořici však vylovte po týdnu, rum by jinak zhořkl. Ohřejte 200 ml jablečného džusu se sáčkem zimního koření a zalijte 4 cl skořicového rumu.

Hana Mašínová,
sommeliérka vinotéky a prodejny delikates Jasmína v Ústí nad Labem

Co pít v zimě: Vyzkoušejte horký nápoj z růžového vína. Svatovavřinecké rosé je mnohem lehčí než červené víno, které obsahuje víc alkoholu a při větším množství rychleji "stoupá do hlavy". Koření prohřívá organismus. Z růžového vína můžete připravit i punč. Na oblibě získávají ovocné čaje ochucené slivovicí nebo vodkou, kardamomem, skořicí, badyánem či zázvorem. Lze přidat i kompotované ovoce, například švestky, třešně a višně, meruňky, jahody a maliny.

Růžové opojení
Svařené růžové víno vás při prvním šálku příjemně nabudí, po dalších se vám bude hezky spát. Skvěle se hodí ke všem pokrmům z bílého masa, obloženým sýrovým talířům, ale i k ovocným koláčům a drobnému sladkému pečivu. Do skleněné varné konvičky nebo podobné nádoby nalijte růžové víno (používám novinku Svatovavřinecké rosé z Tereziánských sklepů s ovocnou svěží vůní a jahodovými tóny) a přidejte kůru z půlky citronu, skořici a badyán. Přiveďte těsně k bodu varu. Do nahřátých hrnků vložte kousky čerstvé mandarinky a jablka, plátek pomeranče s kůrou napíchanou hřebíčkem.





Najdete na Lidovky.cz