13. března 2013 16:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Léčivý tuřín. Zkuste
5 jednoduchých receptů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 4Diskuse
Tuřín - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Tuřín - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Tuřín má dlouhou historii, pěstovaly ho už starověké národy ve Středomoří. Tato kořenová zelenina se hodí skvěle do teplých salátů, ale i k masu. Obsahuje vitamin C, vápník a má hojivé účinky. V kuchyni ho navíc využijete celý včetně listů. Server Lidovky.cz vybral pět jednoduchých receptů s tuřínem.

Lahůdkové odrůdy tuřínu vypěstovali lidé teprve nedávno zhruba před padesáti lety. Ačkoli tuřín není zrovna nejoblíbenější zeleninou, je velice zdravý a díky tomu, že obsahuje 90 % vody, je také dietní. Má léčivé účinky, nejčastěji se používá proti chorobám zažívacího ústrojí.

Krémová polévka s houbami
V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Tuřín nakrájíme na středně velké kostky a přidáme ho k cibuli. Zalijeme vývarem, dochutíme solí a pepřem a vaříme zhruba hodinu. Poté přidáme do polévky brambory a počkáme než změknou. Během mixování ponorným mixérem přiléváme pomalu smetanu. Nakonec si na pánvi orestujeme houby (nejlépe lišky), které při podávání přidáme do talíře k polévce.

PSALI JSME:


Tuřín s vepřovým masem
Oloupaný a oškrabaný tuřín nakrájíme na tenké proužky, spařte vroucí vodou a nechte dusit na másle s kostkou cukru. Občas podlévejte vepřovým vývarem. K dušenému tuřínu přidejte vepřové maso nakrájené na střední kousky. V jiném hrnci si připravte omáčku, kterou pak maso s tuřínem přelijete. Omáčku připravíte ze zkaramelizované jíšky a vepřového vývaru, okořeněného tlučeným novým kořením, přidat můžete i bobkový list, který poté vyjmeme. Omáčkou přelijte dušené maso s tuřínem a ozdobte tuřínovým listem.

Zapečený tuřín s mrkví
Tuřín nakrájíme na tenké plátky a mrkev na kolečka. V misce si připravíme smetanu, do které přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. Do kulaté zapékací misky poskládáme tuřín s mrkví a zalijeme ochucenou smetanou. Zapékáme asi hodinu. Po půl hodině posypeme tuřín s mrkví čerstvým tymiánem. Mezitím si připravíme kuřecí prsa, která připravíme jako steak, který podáváme se zapečeným tuřínem.

Teplý salát z tuřínu a celeru
V hrnci rozlijeme olej a přidáme nakrájený tuřínem a na něj celer. Posolíme, přiklopíme a necháme vařit. Jakmile se olej v hrnci rozpálí, stáhneme teplotu a dusíme zeleninu do měkka. Na hrubém struhadle si nastrouháme ředkvičky a ledový salát nakrájíme na kousky. Ve chvíli, kdy zelenina v hrnci změkne, smícháme ji se salátem a ředkvičkami. V míse vše dobře promícháme, přidáme trochu majonézy s octem pro dochucení a podáváme ještě teplé.

Kuřecí maso s tuřínem
Kuřecí maso nakrájené na větší kousky osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme tymián, sůl, pepř a podlijeme vodou. Přidáme lžíci sojové omáčky a nastrouhaný tuřín a dusíme do měkka. Když je maso i tuřín měkký, zahustíme omáčku a podáváme s bramborem.

apeAlena Pecháčková
  • 4Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz