Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Ne burgery, Američané milují mac-and-cheese

Jídlo

  11:00
WASHINGTON - Kdepak hamburger, to není žádné americké národní jídlo... Američané jsou především na mac-and-cheese, tradiční pokrm z těstovin a sýra, který se stal nedávno módním hitem a restaurace jej nabízejí ve velké hojnosti.

Oblíbená pochoutka Američanů.

"Mac-and-cheese, to je super, je to bohaté a těžké, zkrátka jako Američané," směje se Rebecca Harmanová, úřednice ve Washingtonu, jež stojí ve frontě před CapMac, specializovaným kamionem s kuchyní.

Tento pokrm, který Američané pojídají od kolébky do hrobky, tvoří těstoviny, nejčastěji mušličky nebo makarony, se sýrovou omáčkou, většinou s čedarem, s hořčicí a paprikou. To vše zdobeno strouhaným sýrem, vysvětluje Brian Arnoff, mladý kuchař u CapMac.

"Je to jedno z nejoblíbenějších jídel Američanů, lidé ho milují ať už jako hlavní chod nebo jako příkrm. Je to jídlo jejich dětství, Američané na něm vyrostli," říká mladý kuchař, jenž se naučil vařit těstoviny v italské Florencii.

Delší tradice než hamburger či hot dog

"Všichni to milují, děti i dospělí, snadno se to uvaří, je to dobré a není to drahé," konstatuje jeden ze zákazníků, osmadvacetiletý Nick Broderick. V každém americkém supermarketu je tento "macaroni and cheese diner" k dostání. V regálech dominuje značka Kraft Foods. Tato firma přišla jako první již v roce 1937 s hotovým jídlem v krabici s omáčkou v sáčku.

Recept prý pochází ze středověku, soudí Robert Dunn. Ujišťuje, že se o něm můžeme dočíst v italských kuchařkách ze 14. století a že ho v roce 1802 v Bílém domě servíroval jako přílohu Thomas Jefferson. Ve Spojených státech má delší tradici než hamburger nebo hot dog.

Dvaačtyřicetiletý majitel restaurace z Connecticutu na severovýchodě Spojených států si ve městě Monroe otevřel před třemi lety MacDaddy's Macaroni and Cheese Bar, který se těší obrovskému zájmu, a s úspěchem své nápady prodává."Deset restaurací se otevře v Texasu, pět v Kalifornii, dvě ve Washingtonu a dvě v New Yorku," prohlašuje.

Módní trend

"Je to velmi módní a tato tendence bude pokračovat," ujišťuje restauratér, který na svém jídelním lístku nabízí dvacítku druhů mac-and-cheese. Tvoří je různé druhy těstovin a sýra se žampiony, kuřecím masem, se špenátem, chřestem, krevetami či dokonce humrem.

"Prožíváme těžké doby z finančního hlediska a průměrný zákazník u mě zaplatí 12 dolarů (kolem 200 Kč) za jídlo i pití," zdůrazňuje.

Mac-and-cheese se stal králem levných jídel, ale nalézá se rovněž na jídelníčku luxusních restaurací, kde se servíruje s humrem nebo s lanýži. Adam Sobel, šéfkuchař hotelu Four Saesons ve Washingtonu, potvrzuje, že to je oblíbené jídlo Američanů a servírováno s lanýži se stává vrcholem elegance a rafinovanosti.

Pouští se do značně nezvyklých variací, jak o tom svědčí jeho internetový server www.endlesssimmer.com. Přeměňuje mac-and-cheese v sushi, hamburger nebo pizzu.

List The Washington Post minulý týden přinesl na celé stránce nekonečné variace tohoto pokrmu, který si získal čestné místo v jídelníčku Američanů.

Nic pro štíhlou linii

Tato směs másla, sýra a dalších kaloricky vydatných potravin však nepřispívá ke štíhlé linii. "Pro moji váhu to není dobré," prohlašuje pětačtyřicetiletý úředník ministerstva práce David Mead, který se podle svých slov snaží pojídat mac-and-cheese jen jednou do měsíce.

"Lidem tohle jídlo pěkně chutná a nemyslí na kalorie," podotýká majitel restaurace MacDaddy's. Ujišťuje však, že ho ze svého jídelníčku nestáhne, ledaže by to zakazoval nějaký zákon.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!