10. května 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Nedejte na první pohled, smrž chutná
výborně. Zkuste 5 NEJ receptů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Smrže. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Smrže. | foto: Shutterstock
Houbařská sezona začíná a u cest můžete najít houbu, která sice moc neupoutá svou krásou, zato se ale jedná o gurmánský zážitek. Proto nedejte na první pohled a vyzkoušejte smrže v kuchyni. Server Lidovky.cz přináší pět receptů.

Chřestová polévka se smrži

Smrže chutnají výborně v kombinaci s chřestem, který je v květnu také běžně dostupný. Polévku připravíte tak, že na másle zpěníte bílou část pórku, zaprášíte moukou a připravíte světlou jíšku. Rozředíte ji dvěma litry kuřecího vývaru a přidáte rozmarýn a tymián. Směs necháte hodinu povařit. Dále přidáte na špalíčky nakrájený vařený chřest (1 svazek stačí), smetanu, sůl a pepř a deset minut necháte vařit. Odstavíte hrnec z plotny a vmícháte 100 gramů másla, vyjmete bylinky, polévku rozmixujete a přelijete přes jemný cedník. Asi 2 hrsti nakrájených smržů orestujete asi pět minut na másle a přidáte do hotové polévky.

Smrž obecný

Smrž obecný roste na jaře, od března do května. V současné době je ideální čas pro jeho sběr. Najdete jej na půdě, která nebyla obdělána, na příkopech cest. Vyskytuje se však také v křovinách nebo v lesích. Smrže můžete najít ve třech variantách - bílého, žlutého a černého.

Nadívané smrže

Jelikož je smrž dutou houbou, vyzkoušejte jej naplnit směsí. Nejlépe chutná smrž s náplní z uzeného masa. Plodnice asi 200 gramů hub očistěte a odkrojte dřeň tak, abyste se dostali do dutiny. Namelte 200 gramů uzeného masa, 100 gramů jater, cibuli, rohlík namočený v mléce, vajíčko a dochuťte solí, pepřem a majoránkou podle chuti. Nádivkou naplňte smrže, vše narovnejte do pekáče, pokapejte olejem a nechte zapéci. Jako příloha se doporučují americké brambory.

Smrže jako čína

Pokud nemáte moc času, připravte si smrže jako čínu. Na rozpálený olej vložte kostičky na krájeného kuřecího masa, orestujte a přidejte sojovou omáčku a kari koření. Osolte, opepřete a přidejte na proužky nakrájené plodnice smržů a bambusové výhonky. Zalijte vývarem a duste doměkka. Nakonec směs zahustěte solamylem. Ideální přílohou je rýže.

Pomazánka ze smržů

Jestli máte k dispozici pouze několik plodnic, můžete je využít také ke svačině, Připravte z nich dobrou pomazánku. Cibuli nakrájejte nadrobno, zpěňte ji na oleji a přidejte na nudličky nakrájené houby (stačí 100 gramů). Směs duste doměkka. 60 gramů másla utřete do pěny, přidejte 200 gramů tvarohu a 150 gramů tresčích jater, nasekanou petrželovou nať a nakonec vychladlé houby. Osolte a dobře promíchejte.

Podívejte se na další díly seriálu NEJ

Omáčka ze smržů k masu

Smrže se jako většina hub hodí také k připravě omáčky k různým druhům masa. Deset očištěných smržů uvařte v osolené vodě. Do připravené světlé jíšky přilijte vývar a dobře povařte. Vmíchejte na malé kousky nasekané vařené smrže, osolte opepřete a zakapejte citronovou šťávou.

vsvVěra Svobodová
  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz

Najdete na Lidovky.cz