Chřestová polévka se smrži
Smrže chutnají výborně v kombinaci s chřestem, který je v květnu také běžně dostupný. Polévku připravíte tak, že na másle zpěníte bílou část pórku, zaprášíte moukou a připravíte světlou jíšku. Rozředíte ji dvěma litry kuřecího vývaru a přidáte rozmarýn a tymián. Směs necháte hodinu povařit. Dále přidáte na špalíčky nakrájený vařený chřest (1 svazek stačí), smetanu, sůl a pepř a deset minut necháte vařit. Odstavíte hrnec z plotny a vmícháte 100 gramů másla, vyjmete bylinky, polévku rozmixujete a přelijete přes jemný cedník. Asi 2 hrsti nakrájených smržů orestujete asi pět minut na másle a přidáte do hotové polévky.
Smrž obecnýSmrž obecný roste na jaře, od března do května. V současné době je ideální čas pro jeho sběr. Najdete jej na půdě, která nebyla obdělána, na příkopech cest. Vyskytuje se však také v křovinách nebo v lesích. Smrže můžete najít ve třech variantách - bílého, žlutého a černého. |
Nadívané smrže
Jelikož je smrž dutou houbou, vyzkoušejte jej naplnit směsí. Nejlépe chutná smrž s náplní z uzeného masa. Plodnice asi 200 gramů hub očistěte a odkrojte dřeň tak, abyste se dostali do dutiny. Namelte 200 gramů uzeného masa, 100 gramů jater, cibuli, rohlík namočený v mléce, vajíčko a dochuťte solí, pepřem a majoránkou podle chuti. Nádivkou naplňte smrže, vše narovnejte do pekáče, pokapejte olejem a nechte zapéci. Jako příloha se doporučují americké brambory.
Smrže jako čína
Pokud nemáte moc času, připravte si smrže jako čínu. Na rozpálený olej vložte kostičky na krájeného kuřecího masa, orestujte a přidejte sojovou omáčku a kari koření. Osolte, opepřete a přidejte na proužky nakrájené plodnice smržů a bambusové výhonky. Zalijte vývarem a duste doměkka. Nakonec směs zahustěte solamylem. Ideální přílohou je rýže.
Pomazánka ze smržů
Jestli máte k dispozici pouze několik plodnic, můžete je využít také ke svačině, Připravte z nich dobrou pomazánku. Cibuli nakrájejte nadrobno, zpěňte ji na oleji a přidejte na nudličky nakrájené houby (stačí 100 gramů). Směs duste doměkka. 60 gramů másla utřete do pěny, přidejte 200 gramů tvarohu a 150 gramů tresčích jater, nasekanou petrželovou nať a nakonec vychladlé houby. Osolte a dobře promíchejte.
Podívejte se na další díly seriálu NEJ |
Omáčka ze smržů k masu
Smrže se jako většina hub hodí také k připravě omáčky k různým druhům masa. Deset očištěných smržů uvařte v osolené vodě. Do připravené světlé jíšky přilijte vývar a dobře povařte. Vmíchejte na malé kousky nasekané vařené smrže, osolte opepřete a zakapejte citronovou šťávou.