14. srpna 2010 9:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Nejen vegetariání ocení zeleninu
na grilu. Tipy na dipy a pasty

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Grilovaná zelenina. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilovaná zelenina. | foto: Shutterstock
Grilování. Většina si představí propečenou krkovici nebo klobásky, pro vegetariány brambory v alobalu nebo lilek. Dobré, ale nudné. Jakou zeleninu griluje šéfkuchař?

Na rošt i na grilovací jehlu

Zeleninu z grilu si užijí vegetariáni i masožravci – ti nejlépe ke steaku. Záleží jen na vás, jakou si vyberete. "Grilujte měkkou zeleninu s větším obsahem vody – rajčata, cukety, lilky, papriky, nebo také předvařené brambory či kukuřičné palice," vyjmenovává Michal Hromas, kuchař a lektor středozemské a judeoarabské kuchyně, který spolupracuje s kavárnou Bio Zahrada a restauracemi Borgo Agnese, Hansen a Cafe Avia.

Pasta Ajvar

3 červené papriky
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř

Papriky propíchněte vidličkou, opečte na grilu, dokud slupka nezčerná a dužnina nezměkne. Černou papriku vložte do mikrotenového sáčku, uzavřete a nechte 2 minuty odstát. Otevřete a papriku opatrně oloupejte (pozor, ať se nepopálíte). Dužninu rozmačkejte se solí, pepřem a olivovým olejem.

"Zeleninu grilujte rychle, ale ne moc zprudka. Délka a intenzita souvisí s obsahem vody, čím měkčí zelenina, tím rychleji je hotová. Lilky a cukety nakrájejte na plátky silné cca 2 až 3 cm, menší kousky a cherry rajčátka nechte vcelku, velká rajčata přepulte. Pokapejte je olivovým nebo panenským slunečnicovým olejem, osolte, opepřete nebo posypte nakrájenými bylinkami, aby chuť nebyla fádní," dodává Michal Hromas.

Grilovaná zelenina s dipem.

Pasta z grilovaného lilku

2 větší lilky

1 stroužek česneku

150 ml kvalitního olivového oleje

200 ml smetanového jogurtu

1 citron

sůl a pepř

šťáva z ½ limety nebo citronu


Lilek propíchněte vidličkou ze všech stran a opečte na grilu, dokud úplně nezměkne a slupka není spálená (bez propíchnutí hrozí lilku exploze). Lilek nechte vychladnout, rozkrojte jej a upečenou dužinu vyškrábněte lžící do mísy. Česnek oloupejte a prolisujte k lilku. Přilijte olej a jogurt, šťávu z limety nebo citronu, sůl a pepř a promíchejte metličkou, nebo můžete promixovat v mixéru dohladka.

Stejně tak zeleninu můžete vložit do alobalu, kukuřice, houby a papriku napíchat na špízy a potřít ochuceným máslem, nebo rajčata, cuketky, žampiony, závitky z lilků a brambory naplnit sýrem či tvarohem. Inspirujte se v balkánské, indické a arabské kuchyni nebo na webu Michala Hromase www.souk.cz.

Avokádová salsa se smetanou

2 avokáda

6 jarních cibulek

3 stroužky česneku

1 hrst čerstvého koriandru

250 ml zakysané smetany

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce balsamikového octa

sůl a pepř


Avokádo oloupejte, vyloupněte pecku, nakrájejte na kostičky a vložte do mixéru. Z cibulek sloupněte blanku, odkrojte kořínky a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte k avokádu. Přisypte pokrájené cibulky a koriandr, zalijte olivovým olejem a rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu, lžíci aceta balsamica, proximujte a dochuťte solí a pepřem. Zavíčkujte a uložte na 30 minut do lednice.

Namočit a křupnout

Tvrdé druhy – mrkev, ředkve, kedlubnu, okurku – servírujte syrové: nakrájejte je na špalíky a namáčejte do dipů. Ty se hodí k zelenině ještě více než k masu. S bagetkou ladí kvalitní olivový olej s bylinkami a česnekem, k lilku a cuketám se hodí rajčatová salsa, k syrové zelenině tzatziki nebo dipy na bázi jogurtu a majonézy – s citronovou šťávou, česnekem nebo karí kořením, skvělé jsou i studené pasty vyrobené z grilované zeleniny jako je ajvar, nebo ljutenica.

Dip z modrého sýra

250 g měkkého tvarohu

80 g nivy

1 lžíce majonézy

10 stonků pažitky


Nivu nastrouhejte na struhadle nebo nožem nakrájejte nadrobno, smíchejte s tvarohem a majonézou a posypte nasekanou pažitkou.

A že je majonéza nezdravá? V malém množství neškodí. V létě raději sáhněte po kupované, kde vejce pasterizují, a podrobně čtěte složení. Neměla by obsahovat o moc více přísad než vejce, olej, sůl a pepř. O blahu namáčení čerstvé křupavé zeleniny do lahodného krémového majonézového dipu přemítal i slovutný gastronomický kritik v knize Pochoutka od Muriel Barberyové. Nalistuje dozadu a rozpalte gril! A když už grilujete zdravou zeleninu, použijte zdravé topivo – zkuste třeba brikety z kokosových slupek nebo české dřevěné uhlí z jasanu či buku.

Koktejlový dip

100 ml majonézy

100 ml kečupu

1 stroužek česneku


Česnek oloupejte, prolisujte do misky, zalijte majonézou a kečupem a promíchejte. Klasika, která nezklame. Alfou a omegou úspěchu jsou ale kvalitní suroviny!

  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.