Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Nejlahodnější camembert vyrábějí v Africe

Jídlo

  13:51
PAARL (JAR) - Hluboko ve slunci prozářeném jihoafrickém údolí leží rodinný statek, na kterém se vyrábí zřejmě nejlepší sýr na světě. Camembert z farmy Fairview již čtyřikrát zvítězil v prestižní soutěži World Cheese Awards (Světové ceny sýra), která je považována za Oscary sýrového průmyslu.

Podle majitele statku Charlese Backa to dokazuje, že se Jihoafrická republika ve výrobě špičkového jídla a vína dokáže vyrovnat zbytku světa. Jedním z tajemství úspěchů Backovy farmy je 800 koz, které návštěvníky zdraví ze speciálně navržené spirálovité kozí věže a přežvykují trávu v okolních polích.

Kozí mléko se míchá s krémovým mlékem od místních kravských stád, což camembertu dodá příchuť nepasterizovaného mléka, které se tradičně užívalo pro lehké sýry a které je nyní ze zdravotních důvodů v JAR zakázáno. "Můžete udělat špatný sýr z dobrého mléka, ale nemůžete udělat dobrý sýr ze špatného mléka," říká Back.

Sýr Fairview's Roydon, pojmenovaný po jednom zaměstnanci, který zemřel při dopravní nehodě, porazil své - především francouzské - konkurenty a na každoročních World Cheese Awards získal zlatou medaili v soutěžní kategorii camembert v letech 2003, 2004, 2005 a 2008. Jeho plnou a přesto jemnou chuť si oblíbili zejména evropští turisté přijíždějící do Jihoafrické republiky.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...