19. prosince 2011 12:30 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Nejlepší recept Pražanů:
rozinkové cukroví

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Rozinkové cukroví prababičky Toničky. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Rozinkové cukroví prababičky Toničky. | foto: www.jakpecepraha.cz
Na slavnostně prostřených stolech Pražanů by o letošních Vánocích nemělo chybět Rozinkové cukroví prababičky Toničky.

Kulinářskou soutěž Jak peče Praha tento rok vyhrála Martina Skřivanová se svým receptem na cukroví z oblíbených sušených plodů. Za sebou tak kuchařka nechala například tradiční sádlové koláčky či fíkové lanýžky.

O vítězi se v neděli rozhodlo na jednom z nejfrekventovanějších míst v Praze - na Staroměstském náměstí. Hostesky na místě nabízeli návštěvníkům ochutnávku všech finálových výrobků a pak mohli hlasovat pro svého kulinářského favorita v přistavených hlasovacích urnách. Většině z oslovených nejvíce chutnalo právě cukroví z rozinek. Na druhém místě se umístily kokosové kuličky od Lenky Trudičové a trojici uzavřely datlovky od Pavly Kostřibové.

Rozinkové cukroví od Martiny Skřivanové

Ingredience: 140 g hladké mouky * 140 g pískového cukru * 140 g rozinek (a další jednotlivé rozinky na ozdobu) *140 g másla * 2 žloutky * 1 balení Nutelly nebo domácí kakaový krém na plnění * 1 balení čokoládová či cukrová poleva na zdobení (koupená či domácí)

Postup: Rozinky umeleme najemno a spolu s hladkou moukou, cukrem, žloutky a máslem vypracujeme těsto a necháme ho uležet v lednici do druhého dne. Poté těsto vyválíme a tvořítky vykrájíme malé ovály. Pečeme asi pět minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Vychladlé oválky slepujeme Nutellou. Horní z dvojice placiček ozdobíme rozinkou nebo polevou.


Soutěž o nejlepší vánoční cukroví vyhlásila Pražská informační služba (PIS) 1. října. Zájemci mohli své recepty zasílat až do 14. listopadu. Z téměř 800 došlých receptů vybrala přední česká cukrářka a garantka projektu Mirka van Gils Slavíková deset nejlepších.

"V rámci soutěže jsme navázali spolupráci s předními pražskými kavárnami a cukrárnami, kde mohou nejen turisté ochutnat některý z finálových receptů. Vedle toho jsme téměř sto kilogramů cukroví rozdali během našich zastavení ve všech pražských dětských domovech," uvedla ředitelka PIS Lucie Ramnebornová, která v minulosti organizovala kulinářský projekt Jak chutná Praha, ve kterém se zaměřila na staropražskou kuchyni.

Více informací o soutěži a všechny finálové recepty najdete na www.jakpecepraha.cz.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz