Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší restaurace: Jak se vaří v karlovarské Promenádě?

Jídlo

  15:00
Velká postava pražského restauratérství, bohužel již zesnulý Josef Vladař, který vedl stejnojmennou malostranskou restauraci, říkával: „Nejlepším oceněním hospody nejsou nějaké hvězdičky a jiné blbosti, ale lidé, kteří se vracejí a doporučí vás i přátelům.“ Z tohoto pohledu patří karlovarská restaurace Promenáda k celorepublikové špičce.

Třeboňský kapr anbe recept pro dívky a paní, které nenavštěvovaly školu základních dívčích znalostí foto: MAFRA - Tomáš Krist/ Food styling - Michaela Tomišková

Když jsme tam připravovali fotografie pro toto vydání, byla restaurace plná k prasknutí. A to bylo mezi druhou a čtvrtou hodinou odpoledne. U stolů se mluvilo česky, německy i rusky a personál na „place“ ani v kuchyni se nezastavil. Však nakonec podkovu z kapra musel v kuchyni pro focení připravit sám majitel. Můžete se však alespoň na obrázku přesvědčit, že se mu povedla.

Milan Kladívko

Šéfkuchař Milan Kladívko, který na nějaké focení zrovna neměl čas, vládne ve zdejší kuchyni už neuvěřitelných devatenáct let. Jídelní lístek a jeho pravidelné obměny připravuje s majitelem společně. Dovedou ho sladit skutečně k dokonalosti. Jak vzhledem k ročnímu období, tak i s ohledem na aktuální nabídku čerstvých surovin.

Z polotovarů a mražených produktů totiž nevaří. Proto při naší návštěvě v dušičkové době na jídelníčku nechyběla dýňová polévka s krevetovými noky, dýňovými semínky a chilli olejem, pečená křepelka, nebo bažantí prsíčka. V dezertech jsme našli třeba švestkové knedlíky v perníkové polonéze nebo hrušku, pošírovanou v červeném víně se sabayone a ovocným sorbetem.

„Dodavatelů zvěřiny všeho druhu máme dost. Jenom kdysi přemnoženého domácího zajíce už dnes prakticky neseženete,“ říká smutně šéfkuchař. O tom, že zvěřinu opravdu umí, svědčí i to, že zde rádi po lovu hodují i zahraniční lovci.

Třeboňský kapr anbe recept pro dívky a paní, které nenavštěvovaly školu základních dívčích znalostí

Hotel a restaurace Promenáda je rodinný podnik vedený ve stylu, který bohužel zatím vídáme spíše na západ a na jih od našich hranic. Majitel i jeho žena jsou neustále přítomni, zařizují, vyřizují, vítají hosty a ihned řeší vše, co je třeba.

Není proto divu, že se Promenáda pravidelně objevuje i v první stovce nejlepších restauraci v Maurerově výběru Grand Restaurant. Mezi první desítkou byla například už v roce 2008, tehdy dokonce zvítězila v kategorii 10 nej v jídle. „Ztrácíme bohužel v kategorii interiér, ale s touhle nudlí se toho nic moc udělat nedá. Jsme v historických objektech, jejichž základy jsou ze 16. a 17. století a památkáři nám zásadnější přestavby nepovolí“, říká v úzkém prostoru restaurace s jedním velkým oknem na ulici hoteliér a restauratér Svatopluk Pazderka, jehož rodině objekt patří.

Je původem Moravan, doma se také vyučil v oboru kuchař-číšník, vystudoval hotelovou školu v Mariánských Lázních a po ní už na západě Čech zůstal. V roce 1990 opustil dobré místo v prestižním Grandhotelu Pupp a začal samostatně podnikat na místě dnešní Promenády, která skutečně leží nad slavnou karlovarskou lázeňskou promenádou. Z vybydlených domů postupně vybudoval příjemný hotel s welness centrem, bazénem, vířivkou, parními lázněmi a prostorami pro masáže, kosmetickým salonem a garážemi.

ČTĚTE TAKÉ:

Dvůr s pavlačemi nechal zastřešit a dnes je z něj klidné centrum pro hotelové hosty, kde se podávají snídaně a pořádají i různé společenské a kulinářské akce. Pod domy při stavebních úpravách objevili zasypané historické sklepení, kde je dnes vinotéka. A vínu zde opravdu rozumí. Majitel totiž pochází z jižní Moravy, konkrétně z Bořetic, kde má jeho bratr Vinařství Pazderka.

„Dnes už se o vinohrady stará jeho syn a já tam pravidelně jezdím, abych byl přitom, když pro naše hosty dělají víno“, vysvětluje hoteliér Pazderka. Ochutnali jsme bořetické Pazderkovo červené Zweigeltrebe - bylo vynikající. Na vinném lístku sice nechybí ani zajímavá vína vyhlášených značek ze zahraničí, ale vína z Moravy tady chutnají i zahraničním hostům. V době filmového festivalu, i když je v Karlových Varech obrovská konkurence, už do Promenády zavítali třeba Robert de Niro, Antonio Banderas, John Malkovich nebo Michael York.
Na těch však podnik nestojí. Základem jsou spokojení, běžní hosté, kteří se rádi vracejí.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...