3. října 2010 12:36 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Nejlepší restaurace světa nabízí
podivnou specialitu - jedlou 'hlínu'

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Jedlá hlína - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jedlá hlína - ilustrační foto | foto: Reprofoto
KODAŇ Kodaňská restaurace Noma, která se pro letošní rok stala nejlepší restaurací na světě, překvapuje zákazníky už od svého otevření v roce 2003 nezvyklými ingrediencemi, jako jsou třeba čerstvě natrhané květiny. Ale nejpodivnější položkou na jídelníčku je nepochybně jedlá "hlína" šéfkuchaře Reného Redzepiho, napsal časopis Time.

Jedlá hlína, kterou je možné označit za nejzvláštnější výstřelek haute cuisine, ve skutečnosti není hlína, ale spíše sušené nebo spálené ingredience, které dávají položkám jídelníčku zemitý nádech.

Dvaatřicetiletý Redzepi dělá svou "hlínu" ze sušeného sladu a piva a servíruje ji v terakotových hrncích "osázenou" syrovými ředkvičkami.

Redzepi je možná nejoslavovanějším propagátorem jedlé hlíny, ale rozhodně není jediným. Jedlé hlíny mohou být rozdílných konzistencí - některá se podobá popelu, jiná písku či půdě - ale obvykle slouží témuž kulinářskému účelu: ukotvit zeleninu a uchovat proteiny jídla.

V sanfranciské restauraci Marlowe servíruje Jennifer Pucciová sušenou olivovou půdu s nakládanou ředkví a šlehaným ovčím sýrem. V Giltu na Manhattanu se dá objednat houbová půda i pálený cibulový popel; to první tvoří součást zeleninového salátu a to druhé se sype na hovězí steak. A pokrm ze 30 druhů sezonní zeleniny servírovaný s hlínou z brambor, pastiňáku a čekanky je na jídelníčku restaurace Manresa v kalifornském Los Gatos.

Redzepi a jeho kolegové jsou zastánci geogastronomie a opěvují půdu přímo na talíři. "Tihle šéfkuchaři připomínají lidem, odkud jídlo vlastně pochází," říká Nathan Garnett, který v prestižním časopise Restaurant Magazine řídí udílení cen nejlepším podnikům.

Jedlá hlína ovšem není určena jen pro obdiv odborníků, ale především k potěše strávníků. "Lidé jsou skutečně překvapeni, když vidí na talíři hlínu," říká Justin Bogle z restaurace Gilt, který experimentuje i s "oblázky" z mražených tučných husích či kachních jater foie gras. "Nejdřív jsou nejistí, ale pak zjistí, že to opravdu chutná dobře."

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Menzies Aviation (Czech), s.r.o.
Pracovník skladu

Menzies Aviation (Czech), s.r.o.
Hl. m. Praha, Středočeský kraj

Najdete na Lidovky.cz