13. prosince 2013 7:30 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Nejlepší restaurace: zabodoval
Alcron s michelinskou hvězdou

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Srnčí hřbet na karotkovém pyré s ragú z topinamburu, kroketa ze srnčí plece, pečené kumquaty a jalovcová omáčka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Srnčí hřbet na karotkovém pyré s ragú z topinamburu, kroketa ze srnčí plece, pečené kumquaty a jalovcová omáčka | foto: MAFRA - Tomáš Krist/ Food styling: Michaela Tomišková
Restaurace, od loňska vyzdobená michelinskou hvězdičkou, kterou její šéf Roman Paulus letos s přehledem obhájil, je čtenářům Lidových novin dobře známá. A ani nemusejí do Alcronu chodit.

Vždyť od srpna 2011 publikoval Roman Paulus každý týden v magazínu Pátek LN eseje o sezónním vaření, doplněné receptem. Od září 2012 najdete tyto články v sobotní příloze Lidových novin, v Relaxu.

V deníku tak jeden z nejtalentovanějších českých šéfkuchařů prezentuje přesně to, co v nejvyšší kvalitě předvádí v restauracích Alcron i La Rotonde, která se také nachází v hotelu Alcron, mimochodem v jedné z nejslavnějších pražských budov, kterou v roce 1932 postavil a otevřel architekt Alois Krofta.

Zástupci šéfkuchaře Romana Pauluse - Pavel Býček (vlevo) a Jakub Černý

Pro druhou hvězdičku musí být – mimo jiné - polední nabídka stejná jako večerní. Zde se však večer navíc hostům servírují pěti- či sedmichodová degustační menu s velkým výběrem vín. Alcron nabízí pouhých 24 židlí, což je také důvod, proč se v kolonce „dobré vědět“ michelinského průvodce píše: „Rezervace předem.“

Můžete zde ochutnat světové delikatesy i ty připravené z čerstvých, zdejších surovin, od českých dodavatelů. Dát si můžete i salát z královského kraba s avokádem a omáčkou z pečených paprik, nebo srnčí podle zdejšího receptu, který v Espritu uvádíme. Doporučuji také hřbet z telecího – telátko se totiž páslo na čisté Českomoravské vysočině. 

Interiér restaurace Alcron, radisson Blu Alcron Hotel

V Alcronu ovšem nemusíte „jen“ vychutnávat. Hosté sem rádi chodí i s dětmi na sobotní nebo nedělní brunche, letní zahradní grilování, trvale jsou obsazené i kuchařské kurzy vedené přímo Romanem Paulusem. Možná nevědomky, svým příkladem, vychovává příští generaci vynikajících kuchařů, když říká: „Je zajímavé, že se do nich hlásí stále víc mladých lidí. Chodí sem třeba i dvacetiletí kluci, které bych spíš čekal v parku skákat na kole, než škrábat brambory. Nejde o to, že jim to někdo dal k narozeninám. Oni mají opravdový zájem, což mě vždycky potěší.“

Skvělá úroveň celého hotelu se odráží i na zájmu klientů. Podle Romana Pauluse byl uplynulý měsíc dokonce nejlepším za celou dobu, kdy zde od roku 2008 šéfuje. „Díky dobrým výsledkům jsme mohli rozšířit tým o další dva členy. Navíc, mám vynikající zástupce, na které je absolutní spolehnutí. Když tady nejsem, dokáží vařit líp, než já“, směje se zcestovalý šéfkuchař a stále napůl žertem, napůl vážně, dodává: „Možná mají přede mnou strach, že jsem na ně moc přísný.“

Srnčí hřbet na karotkovém pyré s ragú z topinamburu, kroketa ze srnčí plece, pečené kumquaty a jalovcová omáčka

Roman Paulus při každé příležitosti zdůrazňuje, že michelinské hvězdičky, rovnající se svou důležitostí i prestiží filmovým Oscarům, jsou výsledkem práce celého kolektivu. V tom je také jedna z jeho nejsilnějších stránek – nestaví podnik jen na sobě a neopakuje tak časté chyby jiných restaurací, kdy kuchyně stojí jen na šéfovi, a ten, když není v kuchyni, úroveň vaření i servisu rapidně klesá. I proto jsme tentokrát udělali výjimku - místo známého šéfkuchaře na fotografiích představujeme jeho dva zástupce.

Přes jejich mládí jde o zkušené borce. Pavel Býček má za sebou tři roky práce v londýnských michelinských restauracích, Jakub Černý získal zkušenosti u Zdeňka Pohlreicha a v Alcronu se během pěti let vypracoval právě na zástupce. „S takovým týmem a zázemím se lze pokusit jít ještě výš v kvalitě poskytovaných služeb. Což je můj - možná na první pohled až příliš ambiciózní - cíl“, svěřuje se Roman Paulus.

LN 101: Nejlepší recepty michelinského kuchaře Pauluse

Nesehnali jste speciál Lidových novin ve své trafice?

  • Objednejte si jej do své schránky. Pošlete SMS ve tvaru LN MICHB JMENO PRIJMENI ULICE CISLO PSC MESTO (vzor: LN MICHB jan novak jindrisska 16 11000 praha 1) na číslo 902 11 a my vám jej doručíme.
  • Všechny speciály 101 Lidových novin zakoupíte také v Servis centru - MAFRASHOP, Karla Engliše 11, 150 00 Praha 5, otevírací doba po-pá 9-18 hod., tel.: 225 063 111
  • Cena odeslané SMS podle běžného tarifu vašeho operátora. Konečná cena za speciál je hrazena příchozí zpoplatněnou SMS ve výši 60 Kč vč. DPH. Službu technicky provozuje ATS, infolinka 776 999 199 (po-pá 9.00-16.00), www.platmobilem.cz.
Lidové noviny
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.