Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší snídaně? Čerstvé domácí houstičky, zkuste špaldové

Jídlo

  6:18
Není nic lepšího než si o víkendu dopřát dlouhou a chutnou snídani. Zkuste si připravit domácí špaldové houstičky.

Domácí špaldové houstičky foto: KitchenAid

Domácí špaldové houstičky

  • 500 g špaldové mouky (můžete však nahradit také klasickou hladkou moukou)
  • 1⁄2 kostky droždí (20g)
  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 ml bílého jogurtu
  • plátek másla (rozpuštěného)
  • 1 lžička soli
  • 1 žloutek
  • mák, sezam, a další jiná semínka na posypání
  • 1 žloutek s mlékem na potření

Suroviny pro přípravu těsta vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí hnětacího háku vypracujte v jednolité těsto, které následně nechejte alespoň hodinku kynout na teplém místě.

Domácí špaldové houstičky
Domácí špaldové houstičky

Po vykynutí rozdělte na 12 dílů, ze kterých upleťte houstičky. Ty pak rovnoměrně rozprostřete na pečící plech (ponechejte dostatečné rozestupy – pečivo během kynutí ještě přibude na objemu) a nechejte kynout další 1/2 hodiny. Po vykynutí potřete žloutkem vyšlehaným s mlékem, posypejte semínky a pečte v troubě vyhřáté na teplotu 160 stupňů asi 15-20 minut. Na spodek trouby během pečení položte kastrůlek s horkou vodou (pečivo bude díky odpařované vodě nadýchanější).

Recept připravila Lucie Jahelková pro KitchenAid.cz.

Autor:
Témata: snídaně

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!