Kvůli zápachu se durian nesmí převážet v taxících, půjčených autech nebo ve veřejné dopravě v celé jihovýchodní Asii. Odér ovoce často přirovnávají k zápachu přezrálého sýra, kanálu, mrtvého zvířete nebo veřejných záchodků. Spisovatel Anthony Burgess řekl, že jíst durian je "jako jíst sladké maliny v záchodě."
Při otvírání musíme na slupce nejprve najít slabé místo, zapíchnout nůž a teprve poté ovoce otevřeme. Pod skořápkou se skrývá moučnatá hmota, která obaluje semena. Plod durianu je zelená až zelenohnědá koule (záleží na druhu), která může být mírně zploštělá, a která je poměrně velká - skoro jako lidská hlava. Je to jeden z největších ovocných plodů na Zemi.
Smrtelná kombinace s alkoholem
Durian se používá hlavně k ochucení sladkostí - zmrzlin nebo i mléčných koktejlů. V Asii se podává s osmaženou cibulí a chilli papričkami k rýži. Využít můžete i semena, která se většinou podávají vařená nebo osmažená v kokosovém oleji. Vhodný je také do džemů a polévek. Konzumace durianu snižuje horečku a je považován za afrodiziakum.
Ovoce také obsahuje velké množství vitamínu C, a aminokyselin tryptofanu, riboflavinu a niacinu.
ČTĚTE TAKÉ: |
Jediné s čím se durian nesmí kombinovat je alkohol. V takovém případě by mohl být smrtelně nebezpečný. Nedoporučuje se ani těhotným ženám nebo osobám, které mají zvýšený krevní tlak či žaludeční potíže.
Durian pochází z Malajsie, ale rozšířil se na Borneo, Thajsko, Indonésii a jihozápadní Asii. Nejvíce se pěstuje asi v Thajsku, kde je také největší durianová plantáž na světě.