"Nepoužíváme žádná hnojiva a na mé farmě nežijí žádná zvířata, která by mohla klíčky kontaminovat," řekl Verbeck listu Neue Zeitung Osnabrücker. Svou farmu musel poprvé za 25 let její existence zavřít a výrobu přerušit. Farma se nachází v Bienenbüttelu asi 70 kilometrů od Hamburku.
ČTĚTE TAKÉ: |
Farmáře brání i sousedé. Sybille Langeová uvedla, že Verbeck se ekologickému zemědělství věnuje už řadu let a že jejich produkty jsou kvalitní. "Jsou to seriózní, pracovití lidé. Jedla jsem všechny druhy zeleniny z jejich farmy, včetně klíčků, které jsou velmi chutné. Neumím si představit, že by se nákaza šířila zrovna odsud," dodává Langeová.
Odborné laboratoře zpracovávají na 40 vzorků, a to jak ze zálivkové vody, tak ze stolů na zpracování výhonků až po klimatizaci. Mluvčí dolnosaského ministerstva Gert Hahne oznámil, že zatím není stále jasné, zda se zdroj nákazy v Bienenbüttelu prokázat skutečně podaří.
Odborníci nejsou jednotní v tom, zda se potvrdí jako zdroj tato farma. Mikrobiolog Alexander Kekulé z univerzity Halle-Wittenberg je přesvědčen, že ano. "Klíčky byly od počátku mezi podezřelými z přenašečství, mohlo se proti nim zakročit už dřív," řekl. Poukázal na to, že klíčky a jejich větší výhonky se používají v mnoha různých jídlech, rozvážejí se do celého Německa a mohou opakovaně vyvolávat infekce. "Víme, že je to z infekčního hlediska mimořádně nebezpečný produkt," řekl.
Objevují se ale i skeptičtější názory. "Nemůžeme si být jistí, že za to můžou opravdu klíčky," řekl předseda spolkového úřadu pro vyhodnocování rizik Andreas Hensel. Podle něj je třeba stále počítat s tím, že zdroj nákazy nebude zjištěn a infekce prostě po čase odezní. Dopadá to tak podle něj ve třech ze čtyř případů infekcí. "Musíme jen doufat, že v relativně krátké době dospějeme k objasnění záležitosti," řekl.