Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Není nad voňavá rajčata. Tady je 5 receptů

Jídlo

  7:00
Italové se bez rajčat neobejdou. A ví proč, jsou chutná, zdravá a rozhodně po nich nepřiberou. Zkuste je mít při vaření vždy po ruce. V obchodě rajčata seženete po celý rok.
Rajčata - ilustrační foto

Rajčata - ilustrační foto foto: Shutterstock

Plněná rajčata sýrem cotage
Budete potřebovat:
8 rajčat, 300  g sýra cottage, 2 stroužky česneku,  4 lžíce strouhaného parmazánu, nasekané bylinky (tymián, pažitka), sůl a pepř

Postup: Rajčata omyjte, navrchu seřízněte a vnitřek vydlabejte. Vršky si schovejte, později je použijete jako pokličky. Dužinu dejte do misky a vmíchejte sýr cottage, česnek, bylinky a parmazán. Směsí naplňte rajčata a přiklopte. 

Do směsi můžete přidat olivy nebo ořechy

Jezte jen sezónní ovoce a zeleninu

Rajčatové pesto
Budete potřebovat:
400 g rajčat, 10 lžic octa, 4 stroužky česneku, 4 lžíce piniových oříšků, 4 lžíce stouhaného parmazánu, bylinky na dochucení (bazalka, oregáno, tymián)

Postup: Rajčata rozvařte v trošce vody s octem. Přidejte ořechy a rozmixujte na pyré. Vše dochuťe utřeným česnekem a parmezánem. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte rozmixovanou směs, dochuťte bazalkou, oreganem a tymiánem. Míchejte do té doby než se vytvoří hustá omáčka. Ještě horkou směsí naplňte zavařovací skleničky. Pesto se hodí k masům, na grilování nebo k těstovinám.

Italská klasika - salát Caprese
Budete potřebovat:
400 g rajčat, 200g mozzarelly, panenského olivového oleej, bazalku a sůl

Postup: Rajčata i mozzarellu nakrájejte na zhruba tenké plátky a střídavě rozložte do kruhu či na talíř. Posypte lístky bazalky a zakápněte kvalitním extra panenským olivovým olejem. Dochuťe solí. Můžete použít i balzamikový ocet. Záleží na vaší chuti.

Rajčatová polévka
Budete potřebovat:
400 g pokrájených loupaných rajčat, 0,5 l zeleninového vývaru, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, bazalka a zakysaná smetana na ozdobení

Postup: Na oleji zpěňte cibulku, přidejte 2 stroužky nasekaného česneku a rajčata. Zalijte zeleninovým vývarem. Osolte, opepřete a na mírném plameni vařte ještě asi 20 minut. Poté polévku rozmixujte. Přidejte hrst pokrájených lístků bazalky pro výraznější chuť. Můžete ozdobit lžící zakysané smetany. 

Grilovaná zelenina
Budete potřebovat:
2 - 3 rajčata, 2 cukety, 1 červená paprika, 5 stroužků česneku, 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, bylinky na ochucení (tymián, rozmarýn...), pepř a sůl

Postup: Rajčata, cuketu, papriku a cibuli nakrájejte na stejně velké kusy.Přidejte stroužky česneku. Na plech dejte pečicí papír a rozprostřete zeleninu. Ochuťte ji bylinkami, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Vše důkladně přikryjte alobalem a pečte v troubě na 220 stupňů. Po dvaceti minutách odstraňte alobal a pod grilem dopékejte. Zelenina se skvěle hodí jako příloha k masu.

Tip:
Nechce se vám vařit? Z čerstvých rajčat vykouzlíte i báječnou studenou večeři. Rajčata nakrájená na plátky skvěle chutnají na krajíci celozrného chleba se sýrem. Můžete je také nakrájet na čtvrtky, posypat nadrobno nakrájeným česnekem a zalít zakysanou smetanou. K takto připraveným rajčatům přikusujte tmavý chléb.

Autoři: